Asgari ücret 5.500 TL oldu! Asgari ücret zammıyla beraber hepsine zam yapıldı: İşte yeni zamlananlar

Asgari ücret Temmuz ara zammıyla net 5 bin 500 TL’ye yükseltiydi. Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk artışla birlikte birçok kalemde de değişiklik meydana geldiği paylaşıldı. Bu noktada emekli maaşı, işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primi, engelli aylığı seviyeleri aktarıldı.

ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücrete yüzde 30’luk zam yapıldığını ve asgari ücretin net 5 bin 500 TL’ye yükseldiğini duyurdu ve Aralık ayında bir zam daha yapılacağının müjdesini paylaştı. Erdoğan, tüm ücretlerden asgari ücrete kadar olan kısmın gelir vergisinden muaf tutulacağını belirtti ve bu zam ve yeni belirlenen asgari cüret tutarıyla birlikte birçok kalemde değişiklik meydana geldi.

İŞSİZLİK MAAŞI DETAYLARI

Çalışanların aldıkları maaşın ortalama yüzde 40’ı kadarı ‘işsizlik maaşı’ olarak ödenirken bu tutar da yeni asgari ücretle birlikte değiştiği belirtilerek yeni asgari ücret ile birlikte işsizlik maaşı en düşük 2561 lira, en yüksek de 5123 lira şeklinde olduğu ifade edildi.

65 YAŞ AYLIĞI

SGK, 2022’de Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini aylık 150,12 lira olarak belirlemişti. Asgari ücrete gelen ara zamla birlikte yeni GSS primi 195 lira oldu. Bununla beraber Yeni belirlenen asgari ücretle birlikte 65 yaş aylığı 1684 lira şeklinde oldu.

ENGELLİ AYLIĞI

Zamlı asgari ücretle birlikte yüzde 40-69 oranlarında engelliliği bulunanlar için engelli aylığı 1124 lira, yüzde 70 ve üzerinde engellilik oranı olanlar için ise engelli aylığı 1687 lira, engelli yakını aylığı da 1124 lira olarak belirlenmişti.

EN DÜŞÜK PRİM

Emekli olmak isteyen fakat prim gün sayısı yetersiz olanlar için tanınan doğum ve askerlik borçlanması tutarı da açıklanan yeni asgari cüret tutarıyla birlikte değişikliğe uğradı. Ayrıca yeni asgari ücretle en düşük günlük prim 68.9 lira, en yüksek prim ise 520 liraya çıktığı bildirildi.

BES VE STAJ ÜCRETLERİ

Asgari ücret ara zammıyla birlikte isteğe bağlı sigorta primi en düşük 2081 lira iken en yüksek 15.611 lira oldu. Asgari ücrete yapılan ara zam ile birlikte 45 yaş altı çalışanların işverenleri tarafından sisteme dahil edilmesine imkan tanıyan otomatik BES’te maaşlardan yapılan kesinti tutarı da artacak.

Yeni asgari ücretle birlikte, 1 yıllık asgari ücretli çalışanın kıdem tazminatı tutarı 6741 liraya yükselirken 5500 lira olan asgari ücretle birlikte en düşük staj ücreti de 1650 lira oldu.

Exit mobile version