Araç muayenelerinde kredi kartıyla ödeme var mı, araç muayene ücreti ne kadar, randevular ne zaman alınmalı? Tüm şartlar belirlendi!

Türkiye’de 25,5 milyon araç sahibini yakından ilgilendiren araç muayenesine dair tüm detaylar belli oldu. Yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte trafiğe çıkmadan önce araç muayenesini yaptırmak isteyen vatandaşlar, muayene için detayları araştırmaya devam ediyor. Motorlu taşıtların yollara güvenli şekilde çıkması için zorunlu olarak yaptırılması gereken araç muayeneleri için nasıl randevu alınıyor? Araç muayene işlemlerinde ücretler ne kadar? Araç muayenelerinde kredi kartıyla ödeme yapılabiliyor mu? İşte tüm detaylar…

Araç Muayenesinin Ne Zaman Yaptırılması Gerekiyor?

Trafikteki araçların teknik şartlara uygun olup olmadığı, araç muayenesi ile anlaşılıyor. Söz konusu muayenelerin, araçların yaşına ve türüne göre belli aralıklarla zorunlu olarak yaptırılması gerekiyor. Bu noktada örneğin sıfır kilometre ve yeni satın alınan hususi bir araçta 3 yılda bir, daha eski araçlarda 2 yılda bir ve ticari araçlarda yılda bir kez muayene yapılması gerekiyor. Türkiye’de araç muayenelerini yalnızca TÜVTÜRK kuruluşu yapıyor.

Araç Muayenesi İçin Nereden ve Nasıl Randevu Alınır?

Araç muayenesi öncesinde araç sahiplerinin sistemler üzerinden randevu alması gerekiyor. Söz konusu randevular ücretsiz şekilde ve 3 farklı kanal üzerinden alınabiliyor. İsteyenler TÜVTÜRK’ün resmi internet sitesi olan “tuvturk.com” adresinden, isteyenler E-Devlet kanalı üzerinden ve isteyenler de 0850 222 8888 numaralı çağrı merkezinden randevu alabiliyor. Randevuların, muayene tarihi gelmeden 1 ay önce alınması gerekiyor ve muayene tarihleri, otomobilin ruhsatında yazan “Tescil Tarihi” bölümünden kontrol edilebiliyor. Söz konusu randevuların en az 9 gün önceden alınması gerekiyor.

Muayene Ücretleri Ne Kadar, Ödeme Yöntemleri Neler?

Zamanında yaptırılmayan muayeneler için süresi geçen her ayda muayene ücretinin %5’i kadar gecikme bedeli alınıyor. Hafif kusurlu araçların başka ağır kusuru bulunmadığı sürece araçlar muayeneden geçebiliyor. En düşük muayene ücreti 258 TL olurken, en yüksek ücret ise 685 TL olarak belirleniyor. Muayene ücretleri muayene merkezlerinde nakit ödemenin yanı sıra kredi kartıyla ödenebiliyor. Ancak ödemeler taksitlendirilemiyor.

Exit mobile version