Yağ fiyatları 650 dolar birden düştü! Sıvı yağ fiyatlarına beklenen indirim geliyor: 5 litrelik ayçiçeği yağına indirim yapılacak

Yılbaşından bu yana artış gösteren yağ fiyatları vatandaşın canını sıkıyordu. Yağ fiyatlarının tonu uluslar arası piyasalarda 650 dolar birden düştü. Bu düşüş, ülkemizdeki yağ fiyatlarına indirim olarak yansıyacağı belirtildi. 5 litrelik ayçiçeği yağına ciddi bir indirim yapılması gündemde bomba gibi düştü. Detaylar haberimizde

Başta pandemi ile başlayan ve daha sonra Rusya – Ukrayna arasındaki savaş sebebi ile ortaya çıkan zamlardan en çok etkilenen kalem ayçiçeği yağ fiyatları oldu. Ancak son dönemlerde uluslar arası piyasalarda düşüş trendine girdiği belirtilen ayçiçeği yağında indirim sesleri gündeme geldi.

YÜZDE 30 GERİLEME KAYDEDİLDİ

Yağın tonu uluslar arası piyasalarda 2.150 dolardan 1.500 dolara kadar gerilediği açıklandı. Sektöre yetkililerinden gelen bilgiye göre yeni kontratın imzalanarak ürünlerin pazara sürülmesi ile birlikte ürünlerde indirim yapılacak.

Sektör yetkilileri raflarda 180 TL – 200 TL arasında olan 5 litrelik ayçiçeği yağının 155 – 160 TL arasına inebileceğini tahmin ediyor.

SAVAŞ SONRASINDA UKRAYNA MALI 100 – 150 DOLAR DAHA UCUZ OLDU

Kadooğlu Yağ Sanayi İthalat Müdürü Muzaffer Yıldırım piyasalarda bir düşüş meydana geldiğini ifade ederek, şunları belirtti:

“Palm yağı ve soya yağında da düşüşler var. Palm yağının tonu 500 dolar düşerek 1800 dolardan 1300 dolara geriledi. Yine soya yağının da fiyatı aynı oranda düştü. Ayçiçek yağında ise Ukrayna’daki savaş bölgesi dışında risk taşımayan batı tarafında üretim kapasiteleri artmaya başladı. Romanya sınırında yer alan Reni ve İzmail nehir limanlarından 6 bin tonluk küçük gemilerle ham yağ ve çekirdek ihracatının artırılması, yüksek Ayçiçek yağının fiyatını geri çekilmesine neden oldu. Ukrayna’dan küçük gemiler lokasyon olarak sadece Türkiye’ye işlem yapabiliyor. Eskiden Hindistan, Çin’e ve AB ülkelerine büyük gemilerle yapılan sevkiyat, söz konusu limanlardan küçük gemiler sadece Türkiye’ye girebiliyor ve burada piyasayı ciddi manada düşürmüş durumda. Fiyatlarda son 1,5 aydır kademeli olarak düşüş yaşanıyor. Savaştan önce Ukrayna’dan mal temin etmek için Rusya’ya göre yaklaşık 20 dolar fiyatı daha yüksekti. Savaştan sonra ise Ukrayna malı 100 ile 150 dolar Rusya’dan daha ucuz oldu”

YÜZDE 15 İNDİRİM YAPILMASI BEKLENİYOR

Solventum Yönetim Kurulu Başkanı Onat Angı ise yağ fiyatlarının uluslar arası piyasalarda yüzde 30 civarında düştüğünü ifade ederek, fiyatlarda yüzde 15’lik bir indirimin söz konusu olacağını, “İç piyasa şu an durgun ve yansımayan fiyatlarla beraber bir düşüş bekleniyor. Yeni fiyatlarla 5 litrelik Ayçiçek yağının fiyatı 155 ile 160 lira gibi bir seviyelerde olması bekleniyor. KDV dahil yüzde 20’ye yakın düşüş olması söz konusu. Yeni hasat da fiyat düşüşünde etkili olacak” açıklamalarını yaptı.

Exit mobile version