Emekli olmayanlara SGK’dan toplu ödemeler gelmeye başladı! Başvuru yapanlara paraları hemen verilecek!

Milyonlarca emekli vatandaş şimdilerde, Temmuz ayında açıklanacak olan memur ve emekli maaş zamları ile birlikte 9 Temmuz’daki Kurban Bayramı öncesinde verilecek olan 1.100 TL bayram ikramiyelerini bekliyor. Öte yandan milyonlarca çalışan vatandaş ise emeklilik hakkını elde etmenin hayalini kuruyor. Türkiye’de emeklilik için bazı şartların karşılanması gerekiyor ve bu şartlar arasında prim ödemeleri de bulunuyor Prim eksiği bulunan vatandaşlar SGK kapsamında emeklilik hakkını elde edemiyor. Ancak SGK, yeni desteği ile prim eksiği bulunanlara müjdeyi duyurdu. Toplu para iadesi ile ödenen primlerin hesaplanması ile emeklilik hedefiyle toplu ödeme almak mümkün hale gelecek. İşte detaylar…

SGK’dan Toplu Para İadesi

Türkiye’de sigortalı şekilde çalışan vatandaşların emeklilik hakkını elde edebilmesi için 3 temel şartı karşılaması gerekiyor. Bu şartlar arasında bulunan prim ödemelerinde eksik olduğunda vatandaşlar SGK’dan emeklilik hakkı alamıyor. Emekli olamayanlar için yeni haklar sunan SGK, prim gün miktarını tamamlayamayan vatandaşlar için toplu ödeme desteğini sundu. Prim gününü tamamlayamayanlar toplu iade ödemesi alabilecek.

Kimler İade İçin Başvurabilir?

Başvuru şartlarını karşılayan vatandaşlar bu ödemelerden yararlanabilecek. Söz konusu ödemelerde emeklilik tazminatına yakın bir oranda, ilgili sigorta koluna oluşturulan prim ödemelerine göre para iadesi yapılacak. SGK tarafından sunulan toplu para iadelerinde farklı hesaplama yöntemleri de uygulanacak. Prim eksiği haricinde tüm emeklilik şartlarını karşılayan tüm vatandaşlar bu haktan yararlanabilecek. 4/A ve 4/B kapsamında yer alan (SSK ve Bağ-Kur) sigorta kollarına mensup vatandaşlar aktif çalışma hayatlarında olmadıkları sürece bu ödemeler için başvuruda bulunabilecek.

Emeklilik için gerekli olan sigortalılık süresi ve yaş şartının karşılanması halinde, prim günü eksiği varsa toplu para ödemesi yapılacak. Ancak çalışma süreleri, yatırılan oran ve yaş gibi etkenler nedeniyle yapılacak olan ödeme tutarları da değişiklik gösterecek.

Exit mobile version