İşi olmayan ve 18 yaşını doldurmuş olanlara İŞKUR’dan benzersiz fırsat geldi! Başvuruda bulunana TYP ile iş imkanı veriliyor!

Türkiye’nin son dönemlerdeki en büyük sorunları arasında ekonomik sıkıntılar yer alıyor. Ekonomik sıkıntılar her ne kadar enflasyon, ürün fiyatlarına gelen zamlar gibi akla geliyor olsa da ekonomi sahasının içinde birçok veri bulunuyor ve bu veriler arasında işsizlik rakamları da yer alıyor. İşsizlik sorunu da Türkiye’nin uzun yıllardır en büyük sorunları arasında bulunuyor ve İŞKUR, bu büyük sorunla yıllardır mücadele ediyor. İşverenler ile iş arayanları uygun ve sağlıklı koşullarda bir araya getiren İŞKUR, öte yandan Toplum Yararına Programlar (TYP) hizmetiyle işsiz vatandaşlara geçici süreli iş de bulabiliyor. Peki İŞKUR TYP nedir, kimler katılım sağlayabilir? İşte detaylar…

İŞKUR TYP Nedir?

İŞKUR’un sunduğu Toplum Yararına Programlar (TYP) uygulamasında istihdamın zorlu olduğu tespit edilen bölgeler ya da dönemlerde, ilgili noktada kamu hizmetlerinin sunumunda görev almayı gerektirecek ve sağlayacak çeşitli programlar uygulanıyor. Söz konusu programlar, kamu hizmeti uygulamalarını içeren iş niteliğine sahip olan ve işsiz vatandaşların iş disiplininden ve çalışma ortamından uzaklaşmasını önlemeyi amaçlıyor. Ayrıca bu programlar sayesinde işsiz vatandaşlar geçici bir süreliğine de olsa gelir elde edebiliyor.

TYP İçin Kimler Başvuruda Bulunabilir?

İŞKUR TYP katılımı için bazı şartların karşılanması gerekiyor. İlk olarak kişinin İŞKUR bünyesinde işsiz olarak kayıtlı olması ve 18 yaşını da doldurmuş olması gerekiyor. SGK’dan maaş alınmaması, öğrenimin tamamlanmış olması gerekiyor. Diğer taraftan TYP ile ödeme alacak olan kişilerin hanelerindeki gelir seviyesinin asgari ücretin 1.5 katından fazla olmaması gerekiyor.

Katılım Şartları ve Ödeme Tutarı

Şartları karşılayan vatandaşlar TYP’ye başvurmak için İŞKUR şubelerine gidebilir ya da İŞKUR’un resmi sitesi üzerinden online başvuru gerçekleştirebilir. Başvuruda bulunan adaylar arasından noter kurası, liste yöntemi ya da %80 noter kurası – %20 liste yöntemi seçenekleri ile programa dahil edilecek olanlar seçilir. TYP katılımcıları ilgili programda aralıksız olarak en fazla 9 ay kalabiliyor. Daha sonra kişinin 3 ay boyunca programdan ayrılması gerekiyor ve kişi daha sonra tekrar 9 aylık bir süreç için başvuruda bulunabiliyor. TYP kapsamında kişilere asgari ücret tutarında ödeme yapılıyor.

Exit mobile version