Ekmek fiyatlarına ülkede büyük zam! Ekmek 7 TL oldu

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş tüm dünyada ekmek fiyatlarını etkilemeye başladı. Ülkemizde de yapılan gayri resmi zamlar can sıkarken, ekmek üreticileri ekmeğin en az 5 TL’den satılması gerektiğini savunuyor. Ekmek fiyatları sabit olmamakla birlikte artık semtlere göre değişkenlik gösteriyor. Gelen son habere göre KKTC’de bir ekmek 7 TL oldu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde serbest piyasa güne hareketli başladı. Ülkede dövizin artması sonrasında başta akaryakıt olmak üzere ev tipi tüp gazından sonra ekmek fiyatlarına da zam geldi.

GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 151,38 ARTTI

KKTC İstatistik Kurumu verilerine göre gıda enflasyonu yüksek çıktığı yüzde 118,75 oranı ile kalmaya devam etti. Ekmek fiyatları ise 2021 Mayıs ve 2022 Mayıs arasında 151,38 oranında zamlandı. En ucuz ekmek olan somun emek 7 TL oldu.

Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı yaptığı açıklamada, son 1 ayda unun fiyatının 3 kez attığını ve kaçınılmaz olarak unlu mamullere yüzde 20-25 oranında zam yapmak zorunda kaldıklarını ifade etti

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı buğday fiyatlarıyla ilgili bir yazı yazan Dünya gazetesi yazarı Eli Ekber Yıldırım’dan ekmek, süt, yoğurt, ayran, peynir ve et fiyatlarına yeni zamların kaçınılmaz olduğunu belirterek hayvancılık sektörünün de büyük sıkıntılar yaşayacağını söyleyip uyarıda bulunmuştu.

2-3 MİLYON TON İTHAL BUĞDAY

Yıldırım’ın yazısının ilgili bölümü şöyleydi:

TMO’nun Eylül 2021’den beri sürdürdüğü un sanayicilerine yönelik ucuz buğday teminine 1 Haziran itibari ile 3 ay daha devam edeceğini duyurdu. Ofis, pirim dahil üreticiden tonunu 7 bin 50 liradan alacağı buğdayı un sanayicilerine 4 bin 500 liradan satacak. Ekmek fiyatlarındaki artışı önlemeye yönelik bu uygulama için içerden buğday alamazsa ithal buğday ile yapacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, alım fiyatlarını açıklarken buğdayda Türkiye’nin kendine yeterli olduğunu,  buğday ithalatının un ve makarna ihracatı için yapıldığını özellikle vurguladı. 2021’de, 2022’de olduğu gibi buğday üretiminin 20 milyon tonun altında gerçekleştiği zaman Türkiye’nin kendine yeterli olmadığı, bir miktar buğdayı ithal etmek zorunda kaldığı biliniyor. Dolayısıyla bu yıl da Türkiye’nin üretimdeki düşüşe bağlı olarak kendi ihtiyacı için iç piyasada tüketmek üzere en az 2-3 milyon ton buğday ithalatı yapacak.

BÜYÜK SIKINTI OLACAK

Buğday fiyatının artması un, ekmek, makarna, bulgur unlu mamuller ve buğdayın kullanıldığı tüm ürünlere mutlaka zam olarak yansıyacaktır. Ayrıca hem buğday hem de arpa fiyatının artması, aynı zamanda yem hammaddesi olarak da kullanıldığı için besicilerin, süt hayvancılığı yapanların maliyetleri önemli oranda artacak. Buna bağlı olarak da et, süt, yoğurt, ayran, peynir gibi süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünlerinin de zamlanmasına neden olacaktır.  Hayvancılık sektörü açısından büyük sıkıntı olacak.

Exit mobile version