Uzmanlar emekli maaşının nasıl arttırılacağını tek tek açıkladı: Bunları yaparsanız, maaşınız 2 katına çıkabilir!

Türkiye’de yaklaşık 13,5 milyon emekli vatandaş bulunuyor ve ayrıca milyonlarca çalışan vatandaş da en kısa sürede emekli olmanın hayalini kuruyor. Emeklilik hakkının elde edilebilmesi için gerekli şartları karşılayan vatandaşlar, elde ettikleri emeklilik hakkıyla birlikte devletten aylık almaya başlıyor. Ancak son dönemlerde görülen ekonomik bozulmalar, özellikle de aylığı asgari ücretin bile altında olan emekli vatandaşların geçim sıkıntısı yaşamasına neden oluyor. Uzmanlar da bu noktada emeklilere verdikleri tavsiyeler ile emekli maaşlarının artırılmasına destek olmayı amaçlıyor. Peki emekli maaşlarını 2 katına kadar çıkarmanın yolları neler? Emeklilikte maddi olarak rahat etmek için ne yapmak gerekir? İşte uzmanların tavsiyeleri…

Sigortalı Olarak Ek İş

Emekli vatandaşlar, emekli olduklarında daha yüksek bir maaş almak istiyorsa, mutlaka prim esas kazancının yüksek olması gerekiyor. Bu nedenle de vatandaşlar, çalıştıkları dönemde yaptıkları asli işin yanında, sigortalı ek bir iş daha yaparak esas kazançlarını yükseltebiliyor. Ancak burada, yapılan ek işin mutlaka ama mutlaka sigortada gösterilmesi gerekiyor. Aksi takdirde ek işin sigorta maaşına bir katkısı olmuyor.

Maaş Bordrosu Kontrolü

Emekli maaşının yükseltilmesi noktasında en önemli kurallardan biri de maaş bordrosunda usulsüzlük olmamasını sağlamaktır. Aylık kazançların içinde ikramiye, prim ve kira yardımı gibi birçok unsur da eklenebilir. Bu nedenle çalışanların, maaş bordrosunu incelerken bu gelirlerin de bordroda gösterilip gösterilmediğine dikkat etmesi gerekiyor.

Çalışma Hayatının Son 3,5 Yılındaki Sigortalılık

Çalışan vatandaşlar, emekliliklerine az bir süre kalan son çalışma yıllarında SGK’lı olmaya gayret ederse, bu durum da emekli maaşların pozitif olarak yansıyabilir. Özellikle çalışma hayatının son 3,5 yılında, yani son 1261 günde SGK’lı olmak bir avantaj sağlıyor. Daha yüksek emekli maaş almak isteyen vatandaşların, çalışma hayatının son 3,5 yılında Bağ-Kurlu değil, SSK’lı olmaya gayret etmesi gerekiyor.

Exit mobile version