Cumhurbaşkanı Erdoğan engelli memur atamalarında sayıyı açıkladı! Engelli memur alım şartları neler?

Türkiye’de milyonlarca işsiz vatandaş, kendilerine uygun bir iş dalı ve meslek bularak istihdama katılmak ve geçimini sağlamak istiyor. Bu kapsamda iş arayışları devam ederken, vatandaşlar KPSS sonuçlarıyla birlikte memur ve personel alımlarını da takip ediyor. Bu kapsamda 2022 yılında engelli memur işe alım şartları altında, %40 ve üzerinde engeli bulunan vatandaşlar, devlet memuru olmak için başvuruda bulunabiliyor. Engelli memur işe alım şartlarını karşılayan vatandaşlar E-KPSS’ye girerek veya kuraya kayıt yaptırarak, bu kayıt ya da sınavların sonucuna göre devlet memurluğu için tercih yapabiliyor ve engelli vatandaşların atanma şansı bulunuyor. İşte detaylar…

Engelli Vatandaşlar Nasıl Sınava Girecek, Hangi İşlerde Görev Alacak?

Engelli vatandaşların E-KPSS’ye veya kuraya katılma hakları, eğitim seviyelerine göre belirleniyor. Yani engelli vatandaşlar bu sınav ve kuraları kendi tercihlerine göre belirleyemiyor. Engel oranı ve eğitim seviyesi gibi bilgilerin doğrulanmasından sonra yapılan başvuruların sonuçlarına göre tercihler yapılabiliyor ve bu aşamadan sonra vatandaşların ataması gerçekleştiriliyor. Engelli vatandaşlar, engel gruplarına uygun şartlar altında sınava girdikleri gibi, atanmaları halinde bulundukları kurum ve kadrolarda da engel gruplarına uygun görevlerde çalışırlar.

Engelli Çalışanlar Hangi Kadroda Yer Alacak?

Engelli memur işe alımlarında şartlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilmiştir. İlgili kanununun 53. maddesinde “Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ve Yapılacak Merkezi Sınav ve Kura Usulü Hakkında Yönetmelik” kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilecek engelli çalışan sayısının %3 olarak belirlenmesinde karar kılınmıştır.

2022’de Kaç Engelli Memur Atanacak?

2022 yılında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına göre 2 bin 927 engelli memur ataması gerçekleştirilecek. Ancak söz konusu 2 bin 927 kişilik atama için henüz resmi bir kanaldan açıklama gelmedi ve açıklamaların yakın bir tarihte yapılması bekleniyor. Söz konusu personel alımlarında ve atamalarda engelli vatandaşların engelleri genel, zihinsel ve görme engelli olmak üzere 3 farklı grupta sınıflandırılıyor.

Exit mobile version