iPhone kullananlara tazminat ödenecek! Telefon başına para verilecek! Kimler para alabilecek?

Sadece ülkemizde değil, aynı zamanda dünya genelinde de yaygın bir telefon olan Apple’ın çıkardığı iPhone son dönemlerde şikayet almaya devam ediyor. Apple, ilk defa 2017 yılında eski iPhone modellerini bilerek yavaşlattığını itiraf ederek, kullanıcılarından büyük tepki almıştı. 2011 yılında piyasaya sürdüğü 4S’leri yavaşlattığı için kullanıcılara tazminat ödemek zorunda kalacak.

iPhone kullanıcıları tazminat haberine sevinse de iPhone’lerin bilerek yavaşlatılma haberine aynı sevinci gösteremedi. Geçtiğimiz yıl Apple, Fransa tarafından 25 milyonluk euroluk bir ceza almış daha sonra birkaç ülke daha şirkete ceza uygulamıştı.

TELEFON BAŞINA ÖDEME YAPMAYI KABUL ETTİ

2015 yılında piyasaya sürülen İOS 9 işletim sistemiyle iPhone 4S modellerini yavaşlatmaktan dolayı suçlanan Apple’ya bir şok daha geldi. Bazı telefon kullanıcıları telefonların yavaşlatıldığı iddiası ile 2015 yılında mahkemeye başvurdu. Bir grup telefon kullanıcıları için alınan karara göre şirket telefon başına 15 dolarlık ödeme yapmayı kabul etti.

Buna göre 4S sahibinin açtığı davaya göre şirket kullanıcılara telefon başına 15 dolar ödeme yapacak. Bu Apple için toplam da 20 milyon dolar anlamına geliyor.

İOS 9 GÜNCELLEMESİ ALAN BÖLGELER

iOS 9 güncellemesi o dönem ülkemizdeki 4S modeller için de yayınlanmıştı. Ancak dava kapsamında sadece ABD’nin New York ve New Jersey bölgesindeki kullanıcılar para alabilecek. Konuya ilişkin bu durumu Apple şu şekilde açıkladı:

“Bir telefonun düzgün çalışması için elektronik parçaların pilden anlık olarak yük çekebilmesi gerekir. Pilin empedansı, bu anlık güç iletimini etkileyen özelliklerden biridir. Empedansı yüksek bir pil, güce ihtiyaç duyan sisteme yeterli düzeyde güç sağlayamayabilir. Kimyasal yaşının fazla olması pilin empedansını artırabilir”

Apple açıklamanın devamında şunları söyledi:

“Pil şarj düzeyinin düşük olması, kimyasal yaşın fazla olması ve düşük sıcaklıklar, kullanıcıların beklenmedik kapanma sorunu yaşama olasılığını artırır. Uç koşullarda sistem daha sık kapanarak, aygıtın güvenilmez ve kullanılamaz duruma gelmesine neden olabilir. Pilinizin sağlığı azaldıkça en yüksek performansı sunma yeterliliği de azalır. ” Apple kısacası, aşınmış bataryaların işlemci üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve ani kapanmaların önüne geçebilmek için işlemci kısıtlaması yaptığını söylüyor”

Exit mobile version