Türkiye’de milyonlarca çalışan bir gün emekli olmanın hayalini kuruyor. Birçok kişi, mümkün olduğunca erken emekli olarak emeklilik döneminin tadını çıkarmak istiyor ancak emeklilik hakkının elde edilebilmesi için bazı kriterlerin karşılanması gerekiyor. Prim gün sayısı, yaş şartı gibi şartların karşılanması durumunda verilen emeklilik hakkı, şartlar karşılanmadığı sürece istisnalar dışında vatandaşlara sağlanmıyor. Ancak emeklilik hakkı bulunmayan bazı vatandaşlara, 65 yaş aylığı olarak da bilinen yaşlılık aylığı ödeniyor. Yaşı ilerlemiş olmasına rağmen emeklilik hakkı bulunmayan ve muhtaç kişilere verilen yaşlılık aylığı, kira ve benzeri gelirleri olmayan kişilere veriliyor. Yaşlılık aylığı kimlere ne kadar ödeniyor? İşte detaylar…
Yaşlılık Aylığı Nedir?
Yaşlılık aylığı, 65 yaşını doldurmuş, bulunduğu hanede kişi başına düşen gelir tutarı asgari ücretin üçte birinden az olan, kira gibi gelirleri olmayan muhtaç vatandaşlara veriliyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla yapılan başvurular sonrası, istenen belgeleri beyan edenler, belgeler ve bilgiler teyit edildikten sonra bu aylıktan yararlanabiliyor. Daha önceki dönemlerde uzun sürelerde sonuçlanan yaşlılık aylığının bağlanması süreci artık son dönemlerde kısalmış halde. Başvurular genellikle olumlu ya da olumsuz şekilde yaklaşık 1 ay içinde sonuçlanıyor.
Kimler, Hangi Şartlarda Yaşlılık Aylığı Alabilir?
Yaşlılık aylığı almak için başvuruda bulunmak isteyenlerin ilk olarak 65 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor. Aynı zamanda bu kişilerin mutlaka Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması da gerekiyor. Kira ve buna benzer gelirleri olmayanların başvuruda bulunabildiği yaşlılık aylığı almak için başvuruda bulunanların aynı zamanda boşanma sonrası nafaka gibi gelirlere de sahip olmaması gerekiyor. Yaşlı ve bakıma muhtaç olan, yaşı ilerlemiş vatandaşların hayatlarını idame ettirebilmeleri için verilen bu desteklerin suiistimal edilmemesi için, süreç incelemeye alınıyor.