Hijyen belgesi almak için, bakanlıkların açtığı kursalar ile devlet tarafından yetkilendirilen özel kursların verdiği eğitimleri tamamlamak gerekir. Verilen eğitimin bakanlık tarafından onaylı olması gerekir. Kursun tamamlanmasının ardından, kursa katılanlar bakanlık onaylı hijyen belgesi verilir.
Bakanlık, bazı işlerde çalışacak kimselerden hijyen belgesi istemektedir. Belirlenmiş iş ve sektörlerde çalışanların bu sertifikaya sahip olması, işe girmeleri için şarttır.
Bakanlık Onaylı Hijyen Belgesi Nasıl Alınır?
Hijyen belgesi alabilmek için, bakanlığın bu amaçla açtığı ya da özel sektörde yetki verdiği özel kurslarda, verilen eğitimi tamamlama sonucu alınır. Bakanlık, bazı işlerde çalışacak kimselerden hijyen belgesi istemektedir. Belirlenmiş iş ve sektörlerde çalışanların bu sertifikaya sahip olması, işe girmeleri için şarttır. Bu kursların minimum sekiz saat olması gerekir. Kurs bitiminde katılımcılara hijyen belgesi verilir.
Bakanlık Onaylı Hijyen Belgesi Almak için Gereken Belgeler ve Başvuru Şartları Nelerdir?
Hijyen belgesi alabilmek için gereken şart ve koşullar, belirlenmiş kurallara tabidir. Genel anlamda hijyen belgesi almak isteyenlerden herhangi bir belge talep edilmez. Bununla birlikte hijyen belgesi almak isteyen kişilerden istene özel koşullar da yoktur.
Hijyen belgesi almak isteyenlerin yapması gereken şey, T.C. Kimlik numaralarının olduğu kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı ile ilgili kurslara kayıt yaptırarak, kursu tamamlamaktır. Kurs saatleri tamamlandığında, katılımcılara aldıkları kuşla alakalı bir sınav yapılır. Bu sınavdan yeterli puanı alan katılımcılara kurs bitirme belgesi verilir. Bu belge ile, hijyen belgesi sahibi olma şartı aranan işlere başvuru yapılabilir.
Bakanlık Onaylı Hijyen Belgesi Nereden Alınır?
Hijyen belgesi almak için gidilecek kurslar, bakanlık eli ile açılan ya da bakanlık onaylı sertifika veren bakanlığın yetkilendirdiği özel kurslardır. Özel sektörde açılan kurslardan, kurs ücreti alınır. Fakat bakanlık tarafından verilen kurslarda herhangi bir ücret talep edilmez.
Hijyen belgesi almak isteyenlerin, bölgelerinde bulunan halk eğitim merkezlerine başvuru yapmaları gerekir. Halk eğitim merkezleri, belirli zamanlarda düzenli olarak hijyen sertifikası veren kurslar açar. Hijyen belgesi almak isteyenlerin, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ile halk eğitim merkezlerine başvuruda bulunmaları gerekir.
Açılan kursta belirlenmiş eğitimler alınır ve kurs saatleri tamamlanır. Kurs saatlerinin en az sekiz saat olması gerekir. Kursu tamamlayanlara bir sınav yapılır, sınavda yeterli başarıyı gösterenler, kurs bitirme sertifikası verilir.
Halk eğitim merkezlerinde ya da özel kurslarda, kursları başarı ile tamamlayan kişilere devlet onaylı hijyen belgesi verilir. Bu belge ile işe girerken hijyen belgesi zorunlu olan işlere başvuru yapılabilir.
Bakanlık Onaylı Hijyen Belgesi Hangi İş ve Sektörler için Zorunludur?
Hijyen belgesi alamadın zorunlu olduğu işler, bakanlık tarafından belirlenmiştir. Bakanlık, belirlenmiş iş ve sektörlerde çalışanların işe girebilmeleri için hijyen sertifikasına sahip olmasını şart koşar. İşe girmek için hijyen sertifikasının şart olduğu iş kolları ve sektörler şu şekilde sıralanabilir:
- Su üretimi yapılan tesislerde çalışacak kişiler
- Gıda üretimi yapılan tüm kurum, kuruluş ve firmalarda çalışan kişiler
- Gıda üretimi ya da gıda taşımacılığı yapılan tüm işletmelerde çalışan personelin
- Yemek servisi yapılan tüm kurum, kuruluş ve firmalarda çalışan kişiler
- Otel, motel, hotel, pansiyon gibi yemek servisi yapılan işletmeler
- Misafirhanelerde, özel yurtlarda ve öğrencilerin kaldığı yurtlarda çalışanlar
- Konaklama tesislerinde çalışan kişiler
- Temizlik ileri yapan kurum, kuruluş ve firmalarda çalışan kişiler
- İnsan teniyle bire bir temas gerektiren işlerde çalışan kişiler
- Hamam, sauna, havuz gibi yerlerde çalışan personel
- Kuaför ve berber salonlarında çalışanlar
- Özel ya da kamuya bağlı kurum, kuruluş ve firmaların mutfaklarında çalışan kişiler hijyen belgesi almak zorundadırlar.