Güncel tıbbi sekreterlik ücretleri devlet hastanelerinde ve özel kurumlarda çalışmaya göre değişiklik gösterir. Net olarak bir ücret belirtilmese de ortalama bir maaş söylemek mümkündür.
2022 yılında güncel tıbbi sekreter maaşları şu şekildedir:
- Devlet hastanesinde çalışan tıbbi sekreterlerin maaşları kadrolu ve sözleşmeli olmaya göre değişiklik göstermekle birlikte aylık ortalama 7200-7500 TL,
- Özel kuruluşlarda çalışan tıbbi sekreterlerin maaşları aylık ortalama asgari ücretin 2 katı (8500 TL) kadardır.
Tıbbi Sekreterler Ne İş Yapar?
Tıbbi sekreterlerin yaptığı iş çok çeşitlidir. Genel olarak hastane düzeninin sağlanmasında rol oynarlar. Tıbbi sekreterlerin yaptıkları işler şu şekilde sıralanabilir:
- Doktor takvimlerini planlamak.
- Finansal kayıtları düzenlemek.
- Fatura işlemleriyle ilgilenmek.
- Randevu tarihlerini belirlemek.
- Hasta ile doktor iletişimini sağlamak.
- Malzeme stok durumunu kontrol etmek.
Nasıl Tıbbi Sekreter Olunur?
Tıbbi sekreter olmak için Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarının, ‘Tıbbi Sekreterlik ve Dokümantasyon’ bölümünde eğitim görmek gerekir. Bu bölümün eğitim süresi 2 eğitim yılıdır.
Tıbbi Sekreterlik ve Dokümantasyon bölümünde iki eğitim senesi eğitim gören kişiler diplomalarını aldıktan sonra devlet hastaneleri ya da özel kuruluşlara iş başvurusunda bulunabilirler.
Tıbbi Sekreter Olmak İsteyen Kişiler Nasıl Olmalıdır?
Tıbbi sekreterlerde bulunması gereken özellikler genel olarak iletişime açık olmaya dayanır. Tıbbi sekreterler hasta ve doktor arasında köprü görevi gördüğü için iletişim becerileri gelişmiş olmalıdır. Tıbbi sekreter olmak isteyen kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
- Sabırlı olmak,
- Dışadönük olmak,
- Güler yüzlü olmak,
- Aktif dinleme becerisine sahip olmak,
- Ofis işlerini sevmek.
Kaç Tür Tıbbi Sekreterlik Vardır?
Tıbbi sekreterlik çeşitleri çalışılan yere göre değişiklik gösterir. Tıbbi sekreterlerin çalıştıkları bölüme göre görevleri çeşitlilik gösterse de genel olarak yaptığı işler aynıdır. Tıbbi sekreterlik türleri şunlardır:
- Poliklinik Sekreteri
- Ameliyathane Sekreteri
- Acil Servis Sekreteri
- Laboratuvar Sekreteri
- Arşiv Sekreteri
- Diş Kliniği Sekreteri
- Hasta Kabul Birim Sekreteri
- Klinik Sekreteri
Tıbbi Sekreterler Kaç Saat Çalışır?
Tıbbi sekreterlerin çalışma saati çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilir. Tıbbi sekreter olan kişiler genel olarak 45 saat çalışır ve hafta sonları çalışmazlar.
Özel kurumlarda tıbbi sekreterlik yapan kişiler 45 saat çalışabileceği gibi kurum ve kişi arasında yapılan anlaşmaya göre bu saat değişiklik gösterebilir.
Tıbbi Sekreterlik Sertifikası Nasıl Alınır?
Tıbbi sekreterlik sertifikası almak için yetki verilen üniversitelerin Tıbbi Sekreterlik Kursu’na başvuru yapmak gerekir. Bu kursu başarıyla bitirme durumunda kişiler tıbbi sekreterlik sertifikası almaya hak kazanır.
İlköğretim ve ortaöğretim mezunu olup, 2 yıllık Tıbbi Sekreterlik ve Dokümantasyon bölümünü bitirmeyen kişiler bu sertifika sayesinde tıbbi sekreterlik mesleğini yapabilirler.
Tıbbi sekreterlik sertifikası almanın bir diğer yolu da İŞ-KUR’un açtığı tıbbi sekreterlik kurslarına başvurup, kursu tamamlayarak sertifika almaktır.
İŞKUR Tıbbi Sekreterlik Kurs Başvurusu Nasıl Yapılır?
İŞKUR tıbbi sekreterlik başvurusu için ikamet ettiğiniz bölgedeki İŞKUR merkezlerine gitmeniz ya da online olarak başvuru yapmanız gerekir.
İŞKUR tarafından tıbbi sekreterlik kursu başvuru tarihleri her sene yenilenir. Bu tarihleri takip ederek, doğru zamanda başvuru yapmak gerekir.
Online olarak İŞKUR Tıbbi Sekreterlik Kursu başvurusu yapmak için belirlenen tarihlerde https://esube.iskur.gov.tr/ adresi üzerinden başvuru yapılmalıdır.
Tıbbi Sekreterler Döner Sermayeden Yararlanır Mı?
Tıbbi sekreterlerin döner sermaye alması çalıştıkları hastanede kadrolu ya da sözleşmeli olmalarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Tıbbi sekreter çalıştığı hastanede sözleşmeli personel ise döner sermayeden yararlanamaz. Ancak çalıştığı hastanenin kadrolu çalışanı ise döner sermayeden alabilir.
Kadrolu çalışan tıbbi sekreterlerin döner sermayeden faydalanması maaş miktarlarını olumlu şekilde etkiler.