Dünya

Macaristan’da Asgari Ücret Ne Kadar? İş İmkanları Nelerdir?

Macaristan’da asgari ücretli çalışanların aylık kazançları, Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça düşüktür. Macaristan, Avrupa ülkeleri ortalamalarına göre hayat standartları düşük olan ve büyük bir ekonomiye sahip olmayan bir ülkedir. Bu nedenle yurt dışına çıkmak isteyenler arasında revaçta bir ülke değildir. Macaristan’da asgari ücret, geçinmek için yeterli bir miktarda değildir.

Macaristan’da Asgari Ücret Ne Kadar?

Macaristan’da asgari ücret tutarı, 2022 yılı itibarı ile 167 bin 400 HFD kadardır. Bu miktarın Türk lirası ile karşılığı 4 bin 817 liradır. Macaristan’da asgari ücretin dolar bazında karşılığı ise, 556 Amerikan doları civarındadır.

Bu hesaplamalardan da anlaşılacağı üzere Macaristan, Avrupa standartlarına göre yaşam koşulları iyi olmayan bir ülkedir. Türkiye ile kıyaslanacak olursa, asgari ücretin birim değeri hemen hemen aynıdır. Fakat burada ülkedeki çalışan nüfusun alım gücünü de hesaba katmak gerekir.

Macaristan’da asgari ücret, Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça düşüktür. Bu nedenle yurt dışında çalışmak isteyen yabancı uyruklu göçmen işçilerin ilk sıralarda tercih edecekleri ülkeler arasında yer almaz. Türkiye’den yurt dışına çıkmak ve yurt dışında çalışmak isteyenler için ise, Türkiye ile Macaristan arasında yaşam koşulları açısından çok fazla fark olmayacaktır.

Fakat her ülkede olduğu gibi Macaristan’da da dil bilmek, hem çalışanların işe alım şansını arttırılmakla birlikte aldıkları maaşların da iyileşmesinde etkili olacaktır. Bu nedenle yurt dışında çalışmak isteyenlerin en azından İngilizceyi iyi düzeyde bilmeleri gerekir. Bu sayede iş imkanları ve işe alınma ihtimalleri de artacaktır.

Macaristan’da Meslek Maaşları Ne Kadar?

Macaristan’da çalışanların mesleklerine göre aldıkları maaşlar, sektördeki en alt seviye ve en üst seviyedeki çalışan maaşları arasında belirlenir. Çalışanların eğitim durumu, mesleki tecrübeleri, yetenek ve becerileri, işe yatkınlıkları, maşalarının belirlenmesinde etkili olan kriterlerdendir.

Ayrıca çalışılan bölge ve çalışanların bağlı oldukları kurum ve kuruluşlar, ayrıca kamuda ya da özel sektörde çalışıyor olmaları da maaşlarının artıp azalmasında etkili olan nedenler arasındadır.

Macaristan’da en yüksek maaşları alan meslek grupları ile en düşük maaşları alan meslek grupları, her ülkede olduğu gibi benzer sektörlerdedir. Macaristan’da en yüksek maaşı alan meslek grupları üst seviye sağlık çalışanları ve doktorlardır. Macaristan’da en düşük maaşı alan meslek grupları ise vasıfsız işçilerin. Vasıfsız işçiler, ülkede en düşük asgari ücreti alan çalışan sınıfıdır.

Macaristan’da İşçi Maaşları Ne Kadardır?

Macaristan’da işçi olarak çalışanların aylık kazançları, ülkedeki en düşük çalışan maaşlarıdır. Macaristan’da işçi olarak çalışanlar genelde asgari ücret alırlar. Macaristan’da işçi olarak çalışmak isteyen Türk vatandaşların ilk önce çalışma vizesi alması gerekir. Çalışma vizesi alarak, Macaristan’a giden Türk işçiler, burada en düşük ücretlerle, yaklaşık 1.350 ile 1.400 Amerikan doları civarında aylık kazanla elde ederler.

Macaristan’da Doktor Maaşları Ne Kadardır?

Macaristan’da doktor olarak çalışanların aylık kazançları; uzmanlık türlerine, mesleki tecrübelerine, kamuda çalışıp çalışmamasına ve bağlı bulunduğu kuruma göre değişiklik gösterir. Macaristan’da doktor ve cerrah olarak iş yapanların ortalama aylık kazançları, 1.160.000 HUF civarındadır. Bu miktarın Türk lirası olarak karşılığı 33 bin 337 Türk lirası kadardır. Dolar bazında ise bu miktar3 bin 857 Amerikan doları kadardır.

Macaristan’da En Çok Aranan Meslekler Nelerdir?

Macaristan’da en çok ihtiyaç duyulan ve en çok istihdam edilen meslekler, ülkenin geçim kaynağı olarak iş yapan sektörlerde çalışanların mesleklerdir. Ülkede en çok iş yapan sektörlerden biri inşaat sektörüdür. Bu nedenle Macaristan’da iş imkanları daha çok vasıfsız, serbest işçiler için fazladır. İşçiler, Macaristan’da asgari ücret ile çalışırlar.