Dünya

Kazakistan’da Asgari Ücret Ne Kadar? İş İmkanları Neler?

Kazakistan’da asgari ücret, ülke bazında geçinecek kadar yüksek değildir. Kazakistan’nın resmi para birimi tendedir. 1 Türk lirası, 34,34 Kazakistan tengesine karşılık gelir. Kazakistan’da asgari ücret, 2021 yılında 42.500 tengeye denk gelirken Ocak 2022 yılı itibarı ile asgari ücret tutarı 60.000 tengeye yükselmiştir.

Kazakistan’da halkın alım gücü de pandemi nedeniyle gelen zamlardan dolayı oldukça azalmıştır. Bu nedenle asgari ücretle çalışan biri çok fazla geçim sıkıntısı çekebilir.

Kazakistan ekonomisi, geçen birkaç yılda pandemiden oldukça fazla etkilenen ülkeler arasındadır. Kazakistan’da benzin ve akaryakıt fiyatları, en çok zam yapılan gider kalemleri arasındadır. Ayrıca gıda, giyim ve barınma masrafları da oldukça fazladır.

Kazakistan’da Asgari Ücret Ne Kadardır?

Kazakistan’da asgari ücret hesaplaması, asgari geçim tutarına göre belirlenir. Kazakistan’da asgari ücret 2021 yılında 42 bin 500 tengeye denk gelirken Ocak 2022 yılı itibarı ile asgari ücret tutarı 60 bin tengeye yükselmiştir. 1 Türk lirası, 34,34 Kazakistan tengesine karşılık gelir. Türk lirasına göre hesaplanacak olursa 60 bin tenge, yaklaşık olarak 1864,56 Türk lirasına karşılık gelir.

Kazakistan’da asgari ücret ile geçinmek pek de kolay değildir. Pandemi nedeniyle gelen zamlar, emlak fiyatlarının fazlalığı ve gıda, giyim, hijyen gibi temel ihtiyaçların pahalı olması nedeniyle, Kazakistan’da sadece asgari ücretle geçinmek oldukça zor olacaktır.

Kazakistan’da zorunlu çalışma saati günlük sekiz saattir. Bunun üzerine çıkıldığı zaman, iş yeri sahipleri çalışanlara fazla mesai ödemek zorunda kalırlar. Kazakistan’da çalışma günleri aylık yaklaşık 22 gündür. Bu hesaplamaya göre de günde sekiz saatten, haftada 40 saat zorunlu çalışma süresidir. Haftanın 5 günü çalışma 2 günü tatildir.

Kazakistan’da En Çok Aranan Meslekler Hangileridir?

Kazakistan’da en çok istihdam edilen ve iş gücü açığı olan meslek grupları, özellikle petrol rafinerileri v petrokimya alanında yoğunlaşır. Petrol ve buna dayalı yan sanayi sektörler, ülkenin geçim kaynağı olduğundan dolayı, çok fazla iş imkanı vardır. Kazakistan’da geçim sıkıntısı olsa da orta dünya ülkeleri içerisinde büyüyen ve gelişen bir ekonomiye sahiptir.

Kazakistan ekonomisi büyük oranda petrol rafinerilerine bağlıdır. Bu nedenle en çok aranan meslekler arasında petrol rafinerisi çalışanları ve petrokimya sektöründe çalışanlar en başta gelen meslek gruplarındandır. Bu sektör ve meslek gruplarını ise sağlık, hasta ve yaşlı bakımı ve inşaat sektörü izler.

Kazakistan’da asgari ücret ile çalışarak rahat bir hayat sürmek pek mümkün değildir. Asgari ücretle hem barınma hem de geri kalan ihtiyaçları karşılamak pek mümkün değildir. Asgari ücretle çalışan kişinin mesleki tecrübesi arttıkça maaşı da buna bağlı olarak artacaktır.

Kazakistan’da İş İmkanları ve Meslek Maaşları Nasıldır?

Kazakistan’da mesleklerin ortalama maaşları ve iş imkanları, çalışılan şehrin gelişmişlik seviyesine, büyüklüğüne, çalışanın mesleki tecrübesine ve eğitim seviyelerine göre değişiklik gösterir. Ayrıca çalışılan sektör de alınan ücretlerin artıp azalmasına neden olur.

Örneğin Kazakistan’nın temel geçim kaynağı olan petrol sektöründe çalışan işçi ve personeller, mühendisler ve bu sektörde çalışan kimyagerler, diğer meslek gruplarına göre daha fazla kazanırlar.

Petrol ve petrokimya sektörünü, sağlık sektörü takip eder. Sağlık sektöründe çalışanlar hem doktor ve hemşireler hem de hasta ve yaşlı bakımı ile ilgilenen yardımcı sağlık personelleri, ülke standartlarına göre oldukça yüksek ücretler alırlar.

Kazakistan’da asgari ücret ile geçinmek pek kolay bir iş değildir. Bu nedenle yurt dışında çalışmak ve yaşamak için yabancı uyruklu çalışanların tercih ettiği ülkeler arasında sayılmayabilir. Fakat büyümeye müsait bir ekonomisinin olduğu da unutulmamalıdır.