Estonya’da Asgari Ücret Ne Kadar? İş İmkanları Neler?

Estonya’da asgari ücret ile diğer ülkelere göre rahat geçinmek mümkündür. Estonya’da sadece asgari ücret alan bir çalışan, rahat bir şekilde geçirebilir ve ortalama düzeyde sıkıntı çekmeden bir hayat sürebilir. Estonya’da asgari ücretler, 2022 yılı itibarı ile 654 Euro kadardır.

Asgari ücret çok yüksek değildir ama Estonya’da sadece asgari ücretle çalışarak geçinen insan sayısı çok azdır. Çalışanların eğitim seviyelerini, tecrübelerine ve çalıştıkları yerde geçirdikleri yıllara, çalışılan bölgedeki iş durumuna, vergi uygulamalarına ve çalıştıkları iş yerine göre değişir. Ayrıca çalışanların evli olup olmaması ve sosyal yardımlar da geçinmeyi oldukça fazla kolaylaştıracaktır.

Estonya, her sene pek çok farklı sektörde, farklı uyruktan ve ülkeden pek çok yabancı işçi ve personel alımı yapar. Bunun sebebi her geçen gün büyüyen ve gelişen bir ekonomiye sahip olmalarıdır. Bu sebeple her meslek grubundan ve her sektörden nitelikli ya da niteliksiz işçi ve personele ihtiyaç gün geçtikçe artar.

Estonya’da Asgari Ücret Ne Kadar?

Estonya’da işçi ve çalışanlara verilen asgari ücret, mart 2022 yılı itibarı ile 654 Euro kadardır. En alt seviyedeki tam zamanlı çalışanlar asgari ücret tutarında maaş alırlar. Tam zamanlı çalışmanın tanımı, haftada toplam çalışma saati 38 ile 40 saat arası olan kişilerdir. Tam zamanlı iş hafta içi 5 gün boyunca, her gün 8 saattir. Haftada beş gün sekiz saatten, haftada 40 saat çalışmak demektir.

Günlük çalışma süresi 8 saatten fazla olamaz. Çalışanların hakları Estonya’da kanunlar ve meslek locaları tarafından korunur. Eğer iş yerinde günlük 8 saat ya da haftalık 40 saatten fazla çalışma, fazla mesai olur ve çalışanlara fazla mesai parası ödenmelidir.

Estonya’da asgari ücret, haftada 38 ile 40 saat arası çalışan, asgari maaşlı tam zamanlı işçiler ve personeller için, 2022 yılında 654 Euro kadardır. Estonya’da asgari ücret ve çalışma standartları ile birlikte geçinmek zor olsa da yapılan sosyal yardımlar, ek ödemeler, primler ve ikramiyelerle geçinmek çok sıkıntılı olmayacaktır.

Estonya’da Çalışanların Aylık Ortalama Kazançları Ne Kadardır?

Estonya’da farklı sektörlerde çalışan insanların ortalama kazançları; çalıştıkları sektöre, yaptıkları mesleklere, görev aldıkları projeler ve bağlı bulundukları iş yerlerine göre farklılık gösterir. Ayrıca, çalışanların eğitim seviyelerine ve çalıştıkları iş yerindeki kıdem yıllarına göre de aldıkları maaşlar değişir. Ayrıca mesleki tecrübe ve yeterlilik de maaşın azalıp artmasında oldukça etkilidir.

Estonya’da çalışanların iş yaptıkları eyalet ya da bağlı oldukları iş yerine göre de maaşlar değişiklik gösterir. Ülkede asgari ücretle geçinen insan sayısı oldukça azdır. Yetenekli ve mesleki eğitim almış çalışanlar, asgari ücretle işe alınmazlar. Mesleklerine ve eğitimlerine göre asgari ücretin üstünde maaşlar alırlar.

Estonya’da çalışanlara devlet tarafından ödenen sosyal yardımlar ve sağlık yardımları ile aile ve çocuk yardımları geçinmeyi oldukça kolaylaştırır. Herhangi bir yerde çalışan personel, iş yeri tarafından sağlanan ek ücret, ek prim ve çeşitli ek ödemelerden de yararlanırlar. Ayrıca Estonya’da çalışanlardan sağlık sigortası kesintisi yapılmaz, sağlık sigortası ödemeleri iş yeri tarafından karşılanır.

Estonya’da Asgari Ücret ile Rahat Geçinmek Mümkün mü?

Avusturya’da asgari ücretle geçinenler, aldıkları maaşlar ile ortalama ücretler kazanarak nispeten rahat bir hayat sürebilirler. Evli ve çocuklu aileler için ayrıca aile ve çocuk yardımları ile sosyal yardımlar vardır. Estonya’da hayat çok pahalı değildir, gıda ve giyim fiyatları ve ulaşım, asgari ücretle çalışanların karşılayabileceği düzeydedir. Ayrıca ev kiraları da çok yüksek değildir.

Estonya’da asgari ücret ile çalışmaların alım gücü, pek çok ülkeye göre çok daha fazladır.

Exit mobile version