Azerbaycan’da Asgari Ücret Ne Kadar? İş İmkanları Neler?

Azerbaycan’da asgari ücret, diğer ülkelere göre biraz azdır. Azerbaycan’da asgari ücretle geçinmek pek mümkün değildir. Çünkü hayat şartları, gıda maddeler ve ev kiraları, asgari ücretle çalışan birini zorlayacaktır. Azerbaycan’da asgari ücretler, yaklaşık olarak 300 manat kadardır.

Azerbaycan’da Asgari Ücret ile Rahat Geçinmek Mümkün mü?

Azerbaycan’da sadece asgari ücretle geçinmek pek mümkün değildir. Zira Azerbaycan’da ortalama ev kiralarsın yaklaşık olarak 350 manat ile 380 manat arasında değişir. Ev kirası yanında kişinin ödemesi gereken faturalar, mutfak ve ev giderleri ve tüm ihtiyaçları karşılamak, asgari ücretle oldukça zor olacaktır.

Fakat şöyle bir durum vardır ki, Azerbaycan’da asgari ücretle çalışan çok az bir kesim vardır. Azerbaycan’da farklı meslek gruplarına ve farklı sektörlere göre değişkende, Azerbaycan’da tam zamanlı olarak çalışan birinin ortalama aylık kazancı, 600 manat ile 700 manat arasında değişir.

Azerbaycan’da insanların aldıkları en düşük maaş genellikle 450 manat ile 500 manat arasında değişir. Bu tutar ise genellikle tecrübesiz ve işe yeni başlayan kişilere ödenen ücrettir. Aynı iş yerindeki geçirdikleri kıdem yılları ve mesleki tecrübeleri arttıkça, aldıkları ücretler de artacaktır. İnsanlar genellikle 500 manat ile 600 manat arasında kazandıkları zaman ortalama bir hayat yaşayarak rahat bir şekilde geçirebilirler.

Azerbaycan’da Asgari Ücret Ne Kadar?

Azerbaycan’da işçi ve çalışanlara verilen asgari ücret, 2022 yılı itibarı ile 300 manat kadardır. Bu tutar tam zamanlı çalışan asgari ücretliler için geçerlidir. Tam zamanlı çalışma hafta da 38 ile 40 saat arası iş yapmaktır.

Haftanın 5 günü her gün 8’er saat çalışarak haftalık 40 saatlik zorunlu çalışma süresi tamamlanmış olur. Günlük çalışma süresi her iş yeri içi değişse de yaklaşık olarak 8 saattir, günlük 8 saati aşan çalışma saatlerinde, çalışanlara mutlaka fazla mesai ücreti ödenir.

Azerbaycan’da asgari ücret, haftanın beş günü günde 8 saatten haftada 40 saat çalışan, tam zamanlı çalışanların aldıkları ücret 300 manat kadardır. Fakat Azerbaycan’da sadece bu ücretle çalışarak geçinmek mümkün değildir. Azerbaycan’da en düşük maaşlı çalışanlar genelde yaklaşık olarak 450 manat ile 500 manat arası bir ücret alırlar.

Azerbaycan’da Çalışanların Mesleklere Göre Aldıkları Maaşlar Nelerdir?

Azerbaycan’da meslek maaşları, sektörlerin doygunluğuna, eğitim seviyesine çalışılan bölgeye ve kıdeme göre değişecektir. Azerbaycan’da meslek erbabı olan kişiler, Türkiye’de olduğu gibi asgari ücretle işe başlamazlar. Fakat yine de işe yeni başlayan, tecrübesiz, yeni mezun çalışanlar ilk yıllarında, çalıştıkları sektöre göre en düşük maaşları alırlar.

Fakat mesleki tecrübeleri ve meslekte geçirdikleri yıllar arttıkça, maaşları da buna göre artacaktır. Azerbaycan’da çalıştığı sektörde eğitim almış, meslekte tecrübe sahibi ve nitelikli bir çalışan asgari ücretlerle iş yapmaz. Azerbaycan’da farklı sektörler ve meslek gruplarından, çalışan insanların ortalama meslek maaşları şu şekilde sıralanabilir:

Exit mobile version