Avusturya’da Asgari Ücret Ne Kadar? İş İmkanları Neler?

Avusturya’da asgari ücret, diğer ülkelere göre hesaplanması biraz karmaşık ve farklıdır. Çünkü Avusturya’da asgari ücretler, sabit bir değerde değildir. Asgari ücret her iş kolu ve her sektör için değişiklik gösterir.

Örneğin bir esnaf dükkanında işçi olarak çalışan biri ile bir mühendis için aynı asgari ücret ile sözleşme hazırlanamaz. Bir market çalışanı ile bir esnaf çırağı için de asgari ücretler aynı olamaz. Kısacası her meslek kolu ve her sektör için farklı bir taban ücret vardır. Bu ücretler işe alım esnasında işveren ile işçi arasında imzalanan sözleşme ile belirlenir.

Her meslek için bir alt sınır ücret vardır. İşverenler bu tutarın üzerinde ya da bu tutar ile işçi çalıştırabilirler. Bu tutarın altında işçi çalıştırmaları ise mümkün değildir. İşçi ve personelin alacağı ücretler, işveren tarafından bu belirtilen alt sınırda ya da üstünde bir tutar belirlenerek bu şekilde sözleşme yapılır.

Avusturya’da Asgari Ücret Ne Kadar?

Avusturya’da işçi ve çalışanlara verilen asgari ücret, sabit bir değerde değildir. Asgari ücret her iş kolu ve her sektör için değişiklik gösterir. Mesleki eğitime sahip insanlar ile niteliksiz işçi konumunda çalışanlar ya da usta çırak ilişkisi ile çalışılan iş yerlerinde çalışanların asgari ücretleri birbirlerinden farklıdır.

Her meslek türü ve her sektör için bir alt taban ücret vardır. İşverenler, personel alımı yaparken bu tutarda ya da üzgünde ücretler vermek zorundadırlar. Fakat bu taban ücretin altında işçi çalıştırmaları mümkün değildir.

Avusturya’da asgari ücret, sabit olmasa da, ülkede çalışanların aldığı ortalama ücret ve çalışma standartları yaklaşık olarak 1.500 Euro miktarından başlar. Bu genelde alt seviye bir maşadır. Aylık kazanç 2.000 ile 2300 Euro miktarına kadar çıkar.

Avusturya’da Çalışanların Aylık Ortalama Kazançları Ne Kadardır?

Avusturya’da farklı sektörlerde çalışan insanların ortalama kazançları; yaptıkları mesleklere, seçmiş oldukları sektöre, eğitim seviyelerine ve meslekteki kıdem yıllarına göre değişir. Ayrıca mesleki tecrübe ve yeterlilik de maaşın azalıp artmasında oldukça etkilidir. Bununla birlikte çalışılan eyalet ya da iş yerine göre de maaşlar değişiklik gösterir.

Avusturya’da farklı mesleklere sahip farklı alanlarda çalışan personelin aylık ortalama kazançları 1.500 Euro ile 2.000 Euro arasında değişir. Bunun yanında çalışanlara devlet tarafından ödenen sosyal yardımlar ile aile ve çocuk yardımları ve sağlık yardımları da yapılır. Herhangi bir yerde çalışan personel, iş yeri tarafından sağlanan ek ücret, ek prim ve çeşitli ek ödemelerden de yararlanırlar.

Avusturya’da çalışanlar yılda iki defa bir maaş miktarı kadar ikramiye alırlar, bu bir kuraldır. Bu yılda iki kez taksitler halinde verilen ikramiye, tüm çalışanlar ve tüm sektörler için geçerlidir. Yani bu durumda çalışanlar yıllık 14 ay maaş almış gibi olurlar. Bu da yıllık gelirlerini büyük oranda arttırır. Bu çift maaş ödemesi, firmadan firmaya değişmekle birlikte genelde ilk olarak yılbaşında ikinci olarak da 6. ya da 7. ayda çalışanlara verilir.

Avusturya’da Asgari Ücret ile Rahat Geçinmek Mümkün mü?

Avusturya’da asgari ücretle geçinenler, eğer bekar ve çocuksuz okurlarsa, tek kişilik küçük bir evde ayda ortalama 1.400 ile 1.500 Euro arasında kazanarak ortalama bir hayat sürebilirler. Evli ve çocuklu aileler için ayrıca sosyal yardımlar vardır. Fakat Avrupa’da genel olarak ev kiraları biraz yüksektir.

Avusturya’da asgari ücretler de, meslek erbabı ve asgari ücretin üzerinde kazanan insanların kazandıkları ücretler de, diğer ülkelere kıyasla kişinin geçilebilmesi için yeterlidir.

Exit mobile version