Dünya

Almanya’da Asgari Ücret Ne Kadar? İş İmkanları Neler?

Almanya’da asgari ücret ile geçinmek, diğer ülkelere göre çok daha mümkündür. Almanya’da asgari ücretler, insanların rahatça geçirebileceğim düzeydedir. Sadece asgari ücret kazanarak, ortalam bi hayat yaşamak ve geçinmek mümkündür. Almanya’nın ekonomisinin dengeli olması ve yabancı uyruklu işçilere çalışma imkânı sunması nedeni ile Almanya’da iş imkanları oldukça fazladır.

Almanya, uzun yıllardan beri yabancı uyruklu işçileri ve personelleri en çok istihdam eden ülkelerdendir. Almanya’da uzun zamandır yaşayan ve çalışan birçok Türk işçi ve Türk aile vardır. Almanya, genç ve çalışma hayatının içinde olan nüfusunun yetersizliğinden dolayı, yabacı uyruklu nitelikli personel ve göçmen işçi çalıştıran ülkelerden biridir.

Almanya’da Asgari Ücret Ne Kadar?

Almanya’da işçi ve çalışanlara verilen asgari ücret, çalışanlara saatlik olarak hesaplanır. Almanya’da saatlik ücret 2022 itibarı ile 10 Euro 45 sent kadardır. Bu tutar aylık olarak hesaplandığında tam zamanlı çalışanlar ile yarım zamanlı çalışanların aldıkları ücret değişecektir.

Almanya’da asgari ücret, tam zamanlı olarak çalışan yani haftada 40 saat çalışan kişiler için brüt olarak aldıkları ücret 1.672 Euro kadardır. Bu tutar asgari ücretin brüt olarak miktarıdır. Vergileri çalışanlar, hangi vergi grubuna dahil olduklarını bularak kendileri hesaplarlar.

Almanya’da Asgari Ücretlerin Vergi Dilimleri Nasıl Olur?

Almanya’da asgari ücretle çalışanların ödedikleri vergiler, kişinin sosyal yaşantısına göre değişir. Çalışanlar aldıkları brüt asgari ücretin vergi kesintilerini, hangi vergi grubuna dahil olduklarını bularak kendileri hesaplarlar. Kesilen vergiler, eyalete ve çalışılan yere göre de değişir fakat çok fazla değişim göstermez. Eyaletlere göre vergi kesintisindeki bu farklılık 10 ile 12 Euro civarında olabilir. Asgari ücretlerden kesilen vergiler şu şekilde hesaplanır:

Vergi dilimi 1, bekar, çocuksuz, yalnız yaşayan (birlikte yaşadığı partneri dahi olmayan) kişilerden kesilen vergi miktarı 429 Euro kadardır. Bunun sonucunda çalışanın elinde kalan para 1.243 Euro kadardır. Bekar sınıf Almanya’da kazandıkları ücretlerden en çok vergi kesilen sınıftır.

Bu tutarlar, bekar ve yalnız yaşayan asgari ücretliler için geçerlidir. Çocuk olduğu zaman devlet tarafından çocuk ve aile yardımı da yapılır. Aile sahibi asgari ücretlilerin vergi kesintisi daha azdır.

Almanya’da En Çok İstihdam Edilen Meslekler Nelerdir?

Almanya’da en çok ihtiyaç duyulan meslekler, sektörlere göre en çok iş gücü açığı bulunan mesleklerdir. Almanya, nitelikli iş gücüne her zaman ihtiyaç duyar ve bazı sektörlerde hala büyük oranda iş gücü açığı vardır. Almanya’da özellikle 6 meslek dalında önemli açıklar vardır. Almanya’da en çok ihtiyaç duyulan meslekler şu şekilde sıralanabilir:

  • Bakım personelleri: (yaşlı bakımı, hasta bakımı ve çocuk bakımı)
  • Doktorluk alanında
  • Mühendislik alanında
  • IT (İnformation Teknoloji)
  • Doğa bilimi araştırmacıları
  • Handwerker (usta, tamirci, zanaatkar)

Almanya’da Asgari Ücret Ne Zaman Artacak?

Almanya’da asgari ücrette yapılan zam, 01.10. 2022 itibarı ile yürürlüğe girecektir. Almanya’da asgari ücret, en alt seviye çalışanlara verilen ücrettir. Eğitim ve yeteneklere göre, işçinin vasıflı olmasına göre bu tutar yükselir. Almanya’da, Türkiye’de olduğunun aksine meslek sahibi eğitimli insanlar, çalışma hayatına asgari ücretle başlamazlar.

Alman hükumeti, asgari ücretin ekim 2022’de artacağını duyurmuştur. 1 Ekim 2022 itibarı ile Almanya’da asgari ücret, saatlik 12 Euro olacak. Buna göre hesaplamalar tekrar yapılırsa, tam zamanlı olarak çalışan yani haftada 40 saat çalışan kişiler için brüt olarak aldıkları asgari ücret 1.920 Euro kadardır. Vergi dilimi 1 ile vergi kesintisi yapılan çalışanın elinde 1390 Euro para kalır.