İnternetten alışveriş yapanlar dikkat! Artık daha zorlaşacak!

İnternet üzerinden alışveriş yapan herkesi yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Buna göre kargo limiti değişirken, vergi oranının artırılacağı açıklandı. Yurt dışından sipariş verenler için yapılan açıklamada, bireysel alışverişlerde eşya AB dışından gelirse, yüzde 30 oranında tek ve maktu vergisi alınacak. Aynı zamanda değeri 1.500 Euro’yu geçmeyen kişisel kullanıma ait kitap vb. basılı yayınlar için sıfır gümrük vergisi kararı devam edecek.

Ülkemizde online alışveriş pandeminin başlaması ile birlikte daha fazla ilgi görmeye başladı. Yurt dışı üzerinden elektronikten kitaba kadar akla gelen pek çok ürünü satın almak mümkün. Ancak yurt dışından alışveriş verenler için önemli bir kararın açıklandığı duyuruldu. Buna göre 1 Mayıs tarihinden itibaren Avrupa Birliği dışı ülkelerden kargoyla gelecek olan eşyaların vergisi yüzde 20’den yüzde 30’a çıkacak.

1 MAYIS’TAN SONRA NE OLACAK?

Buna göre 1 Mayıs’tan itibaren 150 Euro’ya kadar yapılan alışverişlerde –ilaç dışında- eşyaların AB’den gelmemesi durumunda yüzde 30 oranında tek maktu vergisi alınacak.

150 Euro ve 1500 Euro dışında değeri olan ürünler için de firmalar gereken normal vergilerini almaya devam edecek. Basılı yayınlar için uygulanan sıfır gümrük vergisi kararı da devam edecek.

DAHA FAZLA VERGİ ÖDENECEK

Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanı Hakan Uçak, “Bu durum aynı zamanda da bireysel ithalatı artırdı. Yapılan düzenlemenin bireysel ithalatın azaltılmasına yönelik olduğunu söylememiz mümkün. Zira halihazırda 1500 Euro’ya kadar uygulanan maktu vergi sınırı 150 Euro’ya düşürülüyor. Durum böyle olunca eşyanın çeşidine göre değişkenlik göstermekle birlikte, bireysel ithalat yapanların daha fazla vergi ödeyeceği sonucuna ulaşıyoruz” dedi.

YURT DIŞINDAN ALIŞVERİŞ ZORLAŞACAK

Yapılan düzenleme ile alışverişin biraz daha zorlaşacağını söyleyen Uçak, şu açıklamaları yaptı:

“Eşyanın çeşidine göre Gümrük Vergisi, İlave Gümrük Vergisi, Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi gibi vergiler ödenecek. Bu durumun da bireysel ithalat yapanlarda vergi yükünü artıracağını düşünüyorum”

“Bireysel ithalatlarda vergi oranlarının belirlenirken, ithal edilecek eşyaların ticari amaçlı ithalatlarında tahsil edilen ortalama vergi oranının dikkate alındığını aktaran Uçak, “Son yıllarda uygulanan ilave gümrük vergilerinin kapsamının genişlemesi nedeniyle, AB dışından yapılan bireysel ithalatlarda uygulanan tek ve maktu verginin yüzde 30 olarak belirlendiğini düşünüyorum”

“VERGİLERİN DİKKATE ALINMASINI ÖNERİYORUM”

“Yeni düzenleme kapsamında yapılacak ithalatlarda öncelikle eşyanın ithalatında bir kısıtlama ve yasaklama olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca 150 Euro’yu aşıp 1500 Euro’yu aşmayan bireysel ithalatlarda, kişilerin normal ithalat vergilerini ödeyeceklerini bilmeleri gerekiyor. Bu nedenle ithal edilecek eşyanın vergilerinin de alışveriş öncesinde dikkate alınmasının faydalı olacağını düşünüyorum”

“Her ürün hızlı kargo yoluyla ithal edilemiyor. Örneğin ithali yasak olan bir eşya hızlı kargo yoluyla da ithal edilemez. Bu nedenle gümrük mevzuatının izin verdiği eşyalar bireysel ithalata konu edilebiliyor. Kozmetik, takviye edici gıdalar, tütün ve alkol cinsi eşyaların hızlı kargo kapsamında ithaline izin verilmiyor”

Exit mobile version