Kriz büyüyor! Önce Kinder Sürpriz yumurta.. Şimdi de Nestle’nin o ürünü! Ölenler var..

Geçtiğimiz günlerde herkesin yakından bildiği Kinder Sürpriz yumurtalarda salmonella virüsü tespit edilmişti. Çikolatalarda tespit edilen virüs çeşitli ülkelerde çocukların hastalanmasına neden olurken, bir durum da Nestle markasından geldi. Gelen son bilgiye göre Nestle’nin donmuş pizzalarında E.coli bakterisi tespit edildi. Detaylar haberimizde..

Gıda Mühendisleri Derneği Genel Başkanı Abdussamed Boyu, ülkemize ilişkin önemli açıklamalarda bulunurken durumun kaynağının bulunmaması halinde tehlikenin büyüyebileceğini söyledi.

TÜM SÜREÇ BELİRGİN RİSKLER TAŞIYOR

Gıda Mühendisleri Derneği Genel Başkanı Abdussamed Boyu, durumun kaynağının tespit edilmesi ve acilen müdahale yapılması gerektiğini belirtti. Abdussamed Boyu, “Gıda güvenliğini tarladan çatala kadar olan süreç olarak tanımlayabiliriz. Bu süreç içerisinde onlarca değişken ve onlarca farklı aktör var. Tarladan veya çiftlikten işleme tesisine gelen bir ürün çok uzun bir süreç sonunda raflara geliyor. Tüm bu süreç belirli bir risk içeriyor. Bahsi geçen şirketler dünyanın en önde gelen şirketleri. Yani ürünlerini takip edilebilir şekilde pazara sunuyorlar. Bu anlamda toplatılma sürecinde bir sıkıntı olmayacaktır. Bundan daha önemli olan bakterilerin bulaş kaynağının tespit edilmesi” şeklinde konuştu.

EN ÖNEMLİ YÖNTEMLERİN BAŞINDA

Boyu, virüs ve bakteri durumun ülkemizde dünya standartlar olduğunu söyleyerek, “Gıda güvenliği yönetim sistemleri bu tarz durumların önüne geçmek için en etkili yöntemlerin başında geliyor. Bu zaten Türkiye’de ve dünyada büyük üreticilerin en hassas olduğu alanlardan birisi. Bu alan gıda güvenliğinin yanı sıra kaliteyi de beraberinde getirdiği için sistemi uygulayan firmalar daima kazanan tarafta olurlar” dedi.

Tespit edilen her 2 bakterinin de insan sağlığını olumsuz etkilediğini söyleyen Abdussamed Boyu, “Boyu, “Salmonella’nın 6 saat ile 6 gün arasında değişen bir kuluçka süresi var. Bu sürede semptomlar başlıyor. İshal, karın ağrısı, ani ateş yükselmesi gibi etkilerle vücutta kendini belli ediyor ve tüm vücudu etkileyebiliyor” ifadelerini kullandı.

ÜLKEMİZDE DE SIK SIK İNCELENİYOR

Boyu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülkemizde faaliyet gösteren gıda işletmelerinin sık sık incelendiğini söyleyerek, “Gerek vatandaşın farklı kanallardan yaptığı şikayetler sonucu gerekse Bakanlık tarafından periyodik ve ani denetimler yapılıyor, Türk Gıda Kodeksi uygunluğu aranıyor. Türkiye’de taklit ve tağşiş yönünden yapılan denetimlerden kalan firmalar ifşa ediliyor ve bunu yapmalarının önüne geçiliyor. Ancak hijyen uygunsuzluğu olan firmalara sadece ceza yazılıyor. Bu şirketler kamuoyuna ifşa edilmiyor. Bu yeterliliği sağlamayan firmaların da ifşa edilmesi gerekiyor. Aynı şekilde bazı firmalar bazı ürünlerinde gereğinden fazla katkı maddesi kullandığı için cezalar alıyor ancak bu ürünler ve ceza alan firmalar hangileri? Hangi ürünlerde ne kadar uygunsuzluk var? Bunları şu an için göremiyoruz” sözlerini kullandı.

Exit mobile version