2022 yılında Türkiye’de ATT maaşları, çalıştıkları yere göre ve eğitim seviyelerine göre değişiklik gösterir. Acil tıp teknisyenleri, hem devlete bağlı hastane ve sağlık kurumlarında, hem de özel hastanelerde ve özel sağlık kuruluşlarında çalışabilirler. Acil tıp teknisyeni maaşları, meslekte geçirdikleri yıllara, eğitimlerine ve çalıştıkları yere göre değişir.
2022 ATT Maaşları Ne Kadardır?
2022 yılında ATT maaşları, birçok parametreye göre değişiklik gösterir. Acil tıp teknisyenlerinin maaşları şu şekilde özetlenebilir:
- Devlette çalışan acil tıp teknisyenleri, mesleğe ilk başladıkları yıl 7.450 TL maaşlarla mesleğe başlarlar. Daha sonra hizmette geçirdikleri yıllar arttıkça, maaşları da artış gösterir. Devlette görev yapan 20 yıllık bir acil tıp teknisyeni maaşı, yaklaşık olarak 8.750 TL civarındadır.
- Lise mezunu acil tıp teknisyenleri, yaklaşık olarak 3.600 TL maaşla işe başaralar. Aile ve çocuk yardımı, döner sermaye ve diğer ek ödeme ve tazminatlarla 4.000 – 4.200 TL civarında ücret alırlar.
- Özel sektörde görev yapan bir acil tıp teknisyeni, mesleğe yeni başladıkları yıl aldıkları maaş; asgari ücret ile 4.500 TL arasında değişiklik gösterir. Meslekte çalıştıkları yılların artması ile ve tecrübe kazandıkça maaşları artar. Yetenekli ve becerikli acil tıp teknisyenleri, yıllar geçtikçe daha fazla kazanmaya başlarlar.
- Özel sektörde 5 yıldan fazla süredir görev yapan acil tıp teknisyenleri, 5.000 TL ile 6.500 TL arasında değişen maaşlar alırlar. Özel sektörde 10 senenin üzerinde süredir görev yapan acil tıp teknisyenleri, yaklaşık olarak 6.000 TL ile 7.000 TL arasında maaş alırlar.
- Özel sektörde çalışma yılı ve tecrübe dışında çalışılan kuruma göre de acil tıp teknisyenleri maaşları değişiklik gösterir.
2022 ATT Maaşları Nasıl Hesaplanır?
2022 yılında ATT maaşları, bazı kriterlere göre değişiklik gösterir. Acil tıp teknisyenlerinin maaşlarının azalıp çoğalmasını etkileyen bazı parametreler vardır. 2022 yılında ATT maaşlarını etkileyen faktörler şunlardır:
- Nöbetler: Acil tıp teknisyenleri, tuttukları nöbet üzerinden ücret alırlar. Zorunlu nöbetleri dışında kalan zamanlarda tuttukları nöbetlerden fazla ücret alırlar.
- Döner sermaye: Çalıştıkları yerlerde, özellikle hastanelerde, döner sermayeden bütün çalışanlar faydalanır. Bu kurumlar döner sermayeden gelen kârı, görevleri oranında çalışanlarına paylaştırır.
- Ek ödemeler: Acil tıp teknisyenleri, çalıştıkları yere ve kıdemlerine göre bazı ek ödemeler alırlar.
- Aile ve çocuk yardımı: Acil tıp teknisyenleri, evli ve çocuk sahibi oldukları zaman, aile ve çocuk yardımından faydalanırlar.
- Ayrıca; sigorta ve BES ödemeleri, Asgari Geçim İndirimi (GES), çalıştıkları kurumdan alınan tazminatlar, yabancı dil tazminatı ve ek tazminatlar, acil tıp teknisyenlerinin maaşlarının değişiminde etkili olan faktörlerdir.
ATT Çalışanlarının Görev Tanımları İçerisinde Neler Yer Alır?
Acil tıp teknisyenlerinin görev tanımları, çalıştıkları kuruma ve çalışma pozisyonlarına göre değişiklik gösterir. Acil tıp teknisyenleri, ambulansla hastaneye götürülen hastadan sorumludurlar. Acil tıp teknisyenlerinin görev ve sorumlulukları şu şekildedir:
- Ambulansla hastaneye götürülen hastanın bakımıyla ilgilenirler.
- Ambulansla ulaştıkları hastaya olay yerinde ya da ambulansta ilk müdahaleyi yapmakla görevlidirler.
- Ambulanstaki hastayı muayene ederek ihtiyacı olan ilaçları verirler.
- Ambulanstaki hastaya gerekli uygulamaları yaparlar, EKG çekilmesi gerekiyorsa seçerler, kırıklara müdahale ederler.
- Ambulansın bakımından sorumludurlar, ambulansın eksiklerini tespit ederek tamamlanmasını sağlarlar.
2022 ATT Çalışma Saatleri Nasıldır?
ATT çalışma saatleri, aylık 40 saat zorunlu çalışmadır. Fakat acil tıp teknisyenleri fazla mesai ve nöbetlerle daha fazla çalışarak daha fazla para kazanabilirler. Acil tıp teknisyenleri maaşları bu şekilde ek mesailerle arttırılabilir. İsterlerse vardiya usulü, isterlerse vardiya usulü çalışabilirler.