2022 Süt Parası Ne Kadar? Başvurusu, Şartları, Evrakları

2022’de süt parasının miktarı 316 TL’dir. Anne olan çalışan kadınlara ve eşi doğum yapan çalışan erkeklere tek seferliğine verilir. Bu para sadece 4A ve 4B kapsamında sigortalı olanlara verilir. 4c sigortalılar süt parası alamaz.

Süt Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Süt parasının başvurusu Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu ve e-Devlet resmi internet sitesi üzerinden yapılır. Yurtdışında yaşayan vatandaşlar büyükelçilik ve konsolosluklar aracılığıyla başvuru yapar. Pandemi şartları nedeniyle daha çok internet üzerinden başvuru yapılması olanağı sunulur. İnternet üzerinden başvuru yapmak için şu adımlar izlenmelidir.

İnternet yerine doğrudan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri ya da Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla başvuru yapılabilir. Bu kurumlara başvuruda bulunmadan önce evrakları tamamlamak gerekir. Süt parası başvurusu için istenen belgeler şunlardır.

Son olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sunduğu ALO 144 ya da ALO 183 çağrı merkezleri aracılığıyla süt parası başvurusu yapılır.

Süt Parası Almanın Gerekli Şartları Nelerdir?

Süt parasının şartları doğum yapan kadının 4A SSK ya da 4B BAĞ-KUR sigortalı çalışanı olmasıdır. Bu koşulu karşıladıktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur.

Süt Parası Başvuru Sorgulama Yeri Nedir?

Süt parası başvurusunun sorgulanması işlemi e-Devlet üzerinden yapılır. Bunun için izlenecek adımlar şu şekildedir.

Sigortasız Anne Süt Parası Alabilir Mi?

Sigortalı işte çalışmayan anne şartları yerine getirdiği taktirde süt parası alabilir. Bunun için eşinin 4A ya da 4B kapsamında sigortalı olması gerekir. Süt parası şartları arasında verilen prim ödeme günlerinin baba tarafından ödenmiş olma şartı vardır. Ayrıca bebeğin ölü doğmamış olması şartlar arasındadır.

Süt Parası Hangi Yerden Alınır?

Süt parasının alınma yeri PTT şubeleri ve Ziraat Bankalarıdır. Süt parasının ödenme yeri e-Devlet üzerinden takip edilir. Annenin hesabı varsa para doğrudan oraya aktarılır. Eğer annenin hesabı yoksa parasını PTT şubelerinden alır. Süt parasının verilme tarihi her ayın 8’i ile 14’ü arasındadır.

Süt Parası Yatmadığında Ne Olur?

Süt parasının yatmaması durumunda yetkililere ulaşılması gerekir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çağrı merkezi olan ALO 144 ya da ALO 183 numaraları aranarak süt parası ödemesinin neden gerçekleşmediği ile ilgili bilgi alınabilir.

Exit mobile version