Ekonomi

2022 BES Kesintisi Ne Kadar? Güncel Miktarı

BES kesintisi için belirlenen tutar asgari ücretin açıklanması ile artık belirlendi. Her yıl belirlenen asgari ücret tutarının genellikle yüzde 3’ünü kapsayan BES kesintisi brüt olarak belirlenen 5.004 TL asgari ücretten sonra 150,12 TL olarak belirlenmiştir. 45 yaşının altındaki sigortalı çalışan herkesten uygulanan bu kesintiler, emeklilik dönemini düşünen ve daha rahat etmek isteyen kişiler için tercih edilen özel bir emeklilik sistemidir diyebiliriz.

Normal emeklilik sürecinde devlet tarafından tarafınıza verilen haklar dışında çalışma hayatınız boyunca küçük rakamlar ile gerekli birikimleri yaparak emekliliğinizi daha rahat geçirebilirsiniz.

BES İptali Nasıl Yapılır?

BES iptali için uzun veya kısa süreli ödemenin yapılıp yapılmadığı önemlidir. Bu süreçte ona göre farklı şekilde iptal işlemini yapmanız mümkün olacaktır.

  • Eğer yeni başlayan bir BES uygulamanız varsa yani işe yeni girmiş veya şirketinizde bu prosedür yeni uygulanıyor ise ilk iki aylık süreç içerisinde süreci kendi adınıza durdurabilir ve maaşınızda kesilen tutarın iadesini isteyebilirsiniz. Bunun için maaşınızın yattığı banka ile görüşmelisiniz. İptal işleminden sonra 10 gün içerisinde kesilen tutar size geri iade edilecektir.
  • Eğer uzun süredir BES programı içerisinde birikimlerinizi topluyor ve artık buna devam etmek istemiyorsanız bu süreçte yine iptal işlemi sağlayabilirsiniz. Ancak bu süreçte birikim yapılan yıl üzerinden ‘Fon İşletim Miktarı’ kesildikten sonra birikim yapılan parayı alabilirler.

İlk üç yıl içerisinde bu çıkışı yaparsanız sadece ana paranızı alabilirsiniz. Yani devlet katkı payı eklenmez. Eğer üç yıldan fazla süre ödeme yapılmışsa hem kendi birikimlerini hem de %15 devlet katkı payını alabilirler.

  • Eğer 10 yılı tamamlayıp 56 yaşını tamamladıysanız hem birikim yaptığınız tutarı hem de devlet katkı payını alarak emeklilik sürecini başlatabilirsiniz. Eğer emeklilikten sonra da almak istemezseniz yine ödeme yapmaya devam edebilirsiniz.

Kimler BES Uygulamasına Katılamaz?

BES katılım şartı bazı kişilerin bu sistem üzerinden yararlanmasını engellemektedir. BES uygulamasına başvuru yapamayacak olanlar şu şekildedir:

  • 45 yaşını doldurmuş olan kişiler
  • Yabancı uyruklu kişiler (Eğer mavi kartınız varsa başvuru yapabilirsiniz.)
  • Sosyal güvenlik anlaşması olmayan yabancı ülkelere çalışmak amacıyla gönderilen Türk işçiler
  • Stajyer öğrenciler
  • Sendika şubelerinin başkanlıklarına veya yönetim kurullarına seçilenler

Bu kişilerin programa başvurma süreçleri olmadıkları için herhangi bir kurumda çalışmaları halinde maaşları üzerinden BES kesintisi süreci olmayacaktır.

BES Üzerinden Nasıl Emekli Olunur?

BES emeklilik şartlarını sağladığınız süreçte emeklilik hakkı kazanır ve yaptığınız birikimlere devlet katkı payının da eklenmesi ile emeklilik sürecinizi çok daha rahat geçirebilirsiniz.

BES üzerinden emeklilik hakkı kazanabilmek için öncelikle 10 yıl boyunca sistemde kalmanız ödemelerinizi düzenli bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Eğer bu süreci doğru bir şekilde tamamlarsanız bir diğer yapılması gereken ise 56 yaşını beklemektir. 56 yaşını doldurduktan sonra hala BES müşterisiyseniz emeklilik hakkını kazanıp birikimlerinizi dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

BES Avantajları Nelerdir?

BES avantajları kapsamında sistemde kalma yılınıza ve emeklilik süreçlerinizde ana paranıza eklenecek tutarlar ile birçok avantaj sağlamaktadır. Öncelikle BES müşteri olarak kalma yılınıza oranlar ana paranızın üzerine devlet tarafından eklenecek tutarlar şu şekildedir:

  • Sistemde 3 yıldan fazla 6 yıldan az kalanlar için 1 yıl
  • Sistemde 6 yıldan fazla 10 yıldan az kalanlar için 2 yıl
  • Sistemde 10 yıldan fazla kalanlar için 3 yıl

Ana paraya hak ediş süresi eklenecektir. Bu sistem sayesinde çalışma hayatınızda maaşlarınızda yaptıracağınız çok küçük BES kesintisi sayesinde ulaşmanız mümkün. Devlet kaynaklı emeklilik haklarınız yanında özel olarak bu haklara da sahip olmak bu süreçte kendi işinizin sahibi olmanız konusunda sizlere çok fayda sağlayacaktır.