Ekonomi

İş Göremezlik Ödemesi Ne Zaman Yatar?

İş göremezlik ödemesi belirli sebeplerle iş sürecini yerine getiremeyip rapor almak durumunda kalan herkesin araştırdığı önemli konulardan biridir. Raporlu olma hali işçi için her zaman sıkıntılı bir süreçtir. İşveren tarafından kendisine takınılan tavır ve rapor ödeneklerinin sigorta tarafından kabul edilip edilmeyeceği uzun süreli raporlarda en çok karşılaşılan sorunlar olmaktadır.

Bu nedenle iş göremezlik ödemesi yapılacağı süreçler hakkında doğru bilgileri sahip olmak süreç içerisinde sizleri de rahatlatacaktır. İş göremezlik ödemesinin yapılabilmesi için rapor bildirimin ilk olarak işveren tarafından sigortaya yapılması gerekir. Eğer işveren rapor bildirimi tamamlarsa bundan sonraki süreç sigorta üzerinden yapılan araştırma sürelerinin sonunda (bildirimden sonraki 15 gün içerisinde) PTT şubelerinden çekilebilmek üzere adınıza tanımlanmaktadır.

İş Göremezlik Ödemesi Nereden Takip Edilir?

İş göremezlik raporu sistem üzerinden çok rahatlıkla takip edilebilmektedir. e-Devlet üzerinden sayfanıza giriş yaptıktan sonra ‘4A-4B İş Göremezlik Ödemesi Görme’’ sisteminde giriş yaparak adınıza kayıtlı raporların görüntülenmesini sağlayabilir ayrıca ödeme süreçleri kısmından da yapılan işlemleri görebilirsiniz.

Eğer e-Devlet hesabınız yoksa ve ALO 170 ile iletişime geçerek süreçler hakkında bilgi alabilirsiniz. Telefonda bilgi alma kapsamından bazı güvenlik soruları ile karşılaşma durumu olacağından mutlaka kimlik kartınızın yanında olması gerekir.

Rapor Parasının Yatması Neden Gecikir?

Rapor parası beklediğiniz süre içerisinde yatırılma işlemi gerçekleşmemişse burada işveren tarafından bildirimin ne zaman yapıldığını net olarak öğrenmeniz gerekmektedir. Bazen bildirimin yapıldığı düşünülse de firmaları çalıştığı muhasebe firmalarında yaşanan yoğunluk nedeniyle bu süreç zamanından yapılmaz ve işverende girişin yapıldığını düşünebilir. Eğer muhasebe tarafından bir aksama olduysa rapor paranızın geç yatmasına neden olabilir.

Eğer bildirim işlemi rapor bitiminden hemen sonra yapılmışsa ve e-Devlet üzerinden araştırma yaptığınız süreçte sürekli ‘İşlem Devam Ediyor’ seçeneğini görüyorsanız detaylı bilgi için ALO 170 üzerinden müşteri temsilcileri ile görüşüp ne zaman sonuçlanacağı hakkında bilgi alabilirsiniz.

İş Göremezlik Ödemesi e-Devlette Ne Zaman Görünür?

İş göremezlik ödeneği raporunuzun bildiriminden hemen sonra e-Devlet sistemine düşmektedir. Ödeme kısmında görüntüleme sağlanması içinde rapor bildirimin işveren tarafından yapıldığı takdirde görüntülemeniz mümkün olacaktır. SGK’ ya bildirim yapıldıktan sonra iş göremezlik ödemesi süreciniz başlar ve ‘İş Göremezlik Ödeneği Görme’ kısmından sisteme düşülen notlar tarafınızca görüntülenebilir.

2022 İş Göremezlik Ödeneği Ne Kadar Oldu?

Rapor Ödeneği her yıl bir önceki yıla oranla artış göstererek değişmektedir. 2021 sürecinde asgari ücrete göre belirlenen rakam 2022’de gelen artışlar sonucunda yeniden düzenlenerek ayakta ve yatarak tedavi süreçlerinde yeni ücretler belli olmuştur.

2022 sürecinde iş göremezlik ödeneğinde ayakta tedavilerde günlük ücret 111 lira 20 kuruş, yatarak tedavi süreçlerinde ise günlük 83 lira 40 kuruş olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu rakamlar üzerinden rapor sürecinize göre SGK tarafından adınıza yatırılacak tutarı hesaplamanız mümkündür.

SGK Raporun Kaç Gününü Karşılar?

SGK rapor için yapılan ödemelerde ilk 2 gününü işverenin karşılaması gerekçesiyle 2. günden sonra var olan gün sayısının ödemesini tarafınıza iletir. Yani 5 günlük bir raporunuz varsa bunun 3 gününü, 10 günlük bir raporunuz mevcutsa bunun 8 gününü karşılar. Raporunuzun her zaman ilk 2 günü işveren tarafından karşılanır.

Eğer 2 günlük raporunuz mevcutsa bunun ödeneğini SGK size ödemez.

İş Göremezlik Ödeneğinden Kimler Yararlanabilir?

İş göremezlik ödenekleri;

  • Sigortalı olarak çalıştığınız süre boyunca hastalık veya iş kazası sebebiyle almak zorunda kaldığınız tüm rapor süreçlerinde kazandığınız bir haktır.
  • Rapor tarihinizden önce 90 gün ödenmiş prim gününüzün bulunması
  • Doğum sürecinde olanlar için doğumdan önce ve sonra 8 hafta olmak üzere doğum ve rapor parası alması hakkı olur. (Burada yine doğumdan önceki 1 yıl içerisinde 90 gün ödenmiş prim bulunması gerekir.)

Bu süreçler içerisinde almış olduğunuz raporlar için iş göremezlik ödemesi alma hakkınız olacaktır.