Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonuna çok önemli bir kanun teklifi vererek temel gıda ürünlerindeki KDV’den tamamen vazgeçilmesi indirim yapılması değil KDV’nin hiç alınmaması talep edildi. Meclis plan ve bğtçe komisyonuna gelen teklifin başlığı “Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” şeklinde belirtildi. Ayrıca kanun teklifinin özeti ise “Teklif ile, temel gıda maddelerinden KDV alınmaması amaçlanmaktadır.” şeklinde oldu.
CHP’li Gürer tarafından sunulan kanun teklifinde “25.10.1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur” ifadelerine yer verildi. Ayrıca kanun teklifinin genel gerekçesi paylaşılırken madde gerekçeleri ve kanunun değiştirilmiş hali şöyle örneklendirildi:
MADDE GEREKÇELERİ
Madde 1- Enflasyonda yaşanan artış ile birlikte temel gıda maddelerine gelen zamlar, vatandaşların alım gücünü önemli ölçüde düşürecek gıda maddelerine erişimini zorlaştırdı. Bu süreçte temel gıda ürünlerinden alınan Katma Değer Vergisinin kaldırılması ile birlikte vatandaşların gıdaya ulaşımının bir nebze olsun kolaylaşması amaçlanmıştır.
Madde 2- Yürürlük maddesidir.
Madde 3- Yürütme maddesidir.
KANUN TEKLİFİ
Madde 1- 25.10.1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17’inci maddesinin 4 numaralı fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
“aa) Dana eti, kuzu eti, tavuk eti, balık, sakatat, tereyağı, margarin, zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, zeytin, peynir, yumurta, süt, yoğurt, su, bal, ekmek, yufka, makarna, şehriye, bulgur, pirinç, kuru fasulye, buğday unu, nohut, mercimek, barbunya, portakal, mandalina, limon, karpuz, kavun, armut, ayva, muz, nar, şeftali, kayısı, kiraz, kivi, vişne, elma, üzüm, kuru kayısı, domates, biber, salatalık, fasulye, bamya, havuç, kabak, karnabahar, ıspanak, kereviz, soğan, patates, lahana, fasukye, nane, maydanoz, patlıcan, marul, sarımsak, turp, mantar, kahve, çay, şeker, tuz, ürünlerinin teslimi”
Madde 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 3- Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.