Dünya

Rusya’nın doğalgazı ve parası var, AB ve ABD’nin elinde Rusya’ya karşı bir koz var mı?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pazartesi günü yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlıklarını tanıdıklarını açıkladı. Bununla birlikte ABD’den ve AB’den, Rusya’ya karşı yaptırım açıklamaları geldi. Ancak Rusya, yaptırım tehditlerine rağmen 24 Şubat Perşembe günü Ukrayna’ya girdi ve savaşı resmen başlattı. Peki Avrupa ülkelerinin Rusya’ya karşı kullanabilecekleri bir koz var mı? İşte detaylar…

Rusya’nın Ekonomi Modellemesi

Hürriyet Bigpara’nın haberine göre Avrupa ülkelerinin Rusya’yı caydırma hamleleri oldukça zayıf. Zira Rusya’nın mevcut ekonomik durumu ve Avrupa ülkelerinin bağımlılıkları bulunuyor. Rusya’nın ambargolara karşı 60 ay dayanabilecek bir ekonomik modellemesi bulunuyor. Bu modellemede 500-600 milyar dolarlık rezerv biriktirme, altın rezervini arttırma, dış borçları azaltma ve mümkünse sıfırlama, dolar para biriminden sıyrılma ve siber alanda kendi teknolojisini kurma gibi ana etkenler yer alıyor. Rusya Merkez Bankası’nın yaklaşık 600 milyar dolarlık altın ve döviz rezervi bulunuyor ve Rusya’nın, Batı’dan gelebilecek ambargolara karşı bu rezervi 60 ay süre ile sorunsuz kullanabileceği düşünülüyor.

Rusya, AB’nin Doğalgazını Karşılıyor

Öte yandan Rusya Maliye Bakanlığı, Ulusal Refah Fonu’nun yaklaşık 200 milyar dolar seviyesine ulaştığını açıkladı. Bu da GSYH’nin %12’lik bölümüne eşit. Diğer yandan AB ülkeleri de doğalgaz temini için Rusya’ya bağımlı durumda. Rusya, AB’nin toplam doğalgaz ithalatının yaklaşık %50’sini, petrol ithalatının da yaklaşık %33’ünü karşılıyor. Ülkeler tek tek ele alındığında ise 11 AB ülkesinin doğalgazının dörtte üçünü Rusya’nın karşıladığı görülüyor. Ayrıca AB’nin başrolü Almanya da doğalgazının yarısından çoğunu Rusya’dan karşılıyor.

AB ve ABD SWIFT Kozunu Kullanabilir Mi?

AB ve ABD’nin Rusya’ya yönelik kozu olarak SWIFT sisteminden çıkarma kozunun kullanılabileceği fikri gündeme geliyor. Bu olası adımda küresel bir finansal iletişim hizmeti olan SWIFT sisteminden Rusya çıkarılırsa, ilk aşamada Rus bankalarının okyanus ötesi ülkelerde iş yapmasının fiili olarak çok zorlaşacağı ifade ediliyor. Ancak bu olası yaptırımın, Rusya’nın finans kurumları ile yakın ilişkileri olan Almanya ve ABD gibi ülkeler için de ekonomik bir maliyet yükünü tetikleyebileceği belirtiyor.