EkonomiGenel

2. el araç almayı düşünenlerin gözden kaçırmaması gerekiyor! Uzman isim o uyarıyı yaptı

Türkiye’de, yükselen enflasyon ve pandeminin etkileri ile birlikte 2020 yılının sonlarından itibaren otomobil fiyatları yüksek oranlarda zamlarla karşılaşmaya başladı. Otomobil fiyatlarının zamlanması ile birlikte 0 km araç satın almak daha zor hale gelirken, vatandaşlar da 2. el piyasalarına yöneldi. Ancak artan talep yoğunluğu ve 0 km araçlarda fiyatların hızla yükselmesi, 2. el araçlarda da fiyat artışını tetikledi. Vatandaşlar, artık 2. el otomobil satın alırken de iki kez düşünmek durumunda kalıyor. Ancak 2. el otomobil almayı düşünen vatandaşların, ayrıca dikkat etmesi gereken bazı unsurlar bulunuyor. Esperix Kurumsal Oto Ekspertiz Kurucusu Emre Öztürk, vatandaşların bu noktada dikkat etmeleri gerekenleri anlattı.

2. El Araç Almayı Düşünenler İçin Kritik Sorun

Uzun bir süredir 0 km araçlarda yaşanan tedarik sorunu, başta 0 km araçlar olmak üzere Türkiye’de otomobil fiyatlarının hızla artmasına neden oldu. Bununla birlikte 2. el otomobil piyasası da pahalı bir pazar haline geldi ve arz-talep dengesizliğinden kaynaklanan fiyat artışları, vatandaşın otomobil alırken en büyük sorunlarından biri oldu. Ancak 2. el araç almayı düşünen vatandaşların karşılaştığı sorunlar bununla da sınırlı değil. Gün içinde 2. el araç piyasasına ilişkin paylaşılan veriler, yeni sorunları işaret ediyor.

“4 Araçtan Biri Ağır Hasarlı”

Milli Gazete’nin haberine göre Esperix Kurumsal Oto Ekspertiz Kurucusu ve Genel Müdürü Emre Öztürk, 2. el piyasasında yükselen fiyatların, pazara yüklü araç girişlerini de beraberinde getirdiğini ifade etti. Öztürk konuya ilişkin açıklamasında “Bayilerimizde gelen 4 araçtan biri ‘ağır hasarlı’ olarak kayıtlara geçiyor” dedi. Öztürk, açıklamalarının devamında, 2. el araç almayı düşünenler için de dikkate alınması gereken önemli uyarılarda bulundu.

Öztürk’ten Önemli Uyarılar

Öztürk açıklamasında “Hurda araç statüsündeki araçlar bile bir dönem neredeyse yok sattı. Büyük bir kaza sonucu ağır hasarlı statüsüne geçen 1 yıllık yeni model araçlar da kazasızmış gibi gösterilerek satışa sunuluyor. Bu araçlar farklı parçalar kullanılarak yenileniyor, tekrar muayeneden geçirilerek kazasızmış gibi pazarlanıyor” dedi. Öztürk, sonradan eklenen parçaların ve patlayan hava yastıklarının, ağır hasarlı araçların önemli göstergeleri olduğunu belirtti.