Dünya

NASA, son dönemlerin popüler sektörü NFT’leri istemedi! Logo ve göreseller bu alanda kullanılamayacak

2021 yılında kripto para piyasaları çok ciddi değer artışlarıyla karşılaştı. Küresel olarak ciddi bir popülarite yakalayan kripto paraların daha geniş kitlelere ulaşması ile birlikte, kripto para sektörünün kapsadığı diğer birçok alan da insanların ilgisini çekti. Bu alanlardan biri olan ve geçtiğimiz yıla damgasını vuran NFT (non fungible token) sektörü de beklenmedik bir piyasa değeri artışı yaşadı. NFT ürünlerine ve genel olarak sektöre ilgi artarken, birçok dünyaca ünlü marka ve şirket de bu alana girmeye başladı. Ancak son dönemlerin gözdesi haline gelen NFT’ler, bu kez ABD’nin uzay ajansı NASA’nın engeline takıldı. SlashGear haberine göre NASA, kendi içerikleri ya da logolarının NFT olarak kullanılmasının yasaklandığını duyurdu.

NASA Görselleri NFT’ler İçin Yasaklandı

Kripto para piyasalarında, “kripto varlıkların sanat eserleri” olarak değerlendirilen NFT’ler, son dönemlerde büyük bir popülarite yakaladı. Dijitale dönüştürülebilen her şeyin NFT versiyonu oluşturulabiliyor ve bu dijital ürünler, NFT pazaryerlerinde alım-satım ya da takas işlemlerinde kullanılabiliyor. Birçok ünlü marka ve şirketin adım attığı NFT sektörü ile ilgili bu kez de ABD’nin uzay ajansı NASA bir açıklamada bulundu. NASA, logolarının ve kendi içeriklerinin NFT olarak kullanılmasını onaylamadığını duyurdu.

NASA NFT Ürünlere Onay Vermedi

SlashGear haberine göre NASA, kendi içerikleri ve logolarının bir dijital içerik türü olan NFT halinde kullanılmasını onaylamadığını açıkladı. Bilindiği gibi NASA ile ilgili logolar tişört, çanta, kupa, anahtarlık gibi birçok farklı alanda kullanılıyor. NASA da bir kamu kuruluşu için medya varlıklarının çoğu da kamuya ait ve bu tür ürünlerde logo ve içeriklerin kullanılmasına lisans izni veriliyor. Ancak NASA, bununla birlikte kişiye özel ve tek örnek olan NFT ürünlerde logonun kullanılmasına açıkça yasak getirdi. NASA’nın, hızla büyüyen NFT sektörüne karşıt bir duruş sergilemesi ise kafalarda soru işaretleri doğurdu.

NASA’dan Gelen Açıklama

NASA tarafından yapılan açıklamada “NFT’ler özünde ‘türünün tek örneği’ olan dijital varlıklardır. NASA, görsellerinin bu amaçlarla kullanılmasını istemiyor. Kuruma ait materyallerde telif hakkı veya diğer haklar talep etmek yasa dışıdır. NASA, ajansın satması için onaylanmış ürün kategorileri ile tutarlı olmadığı için, NFT içeren herhangi bir ticari satış uygulamasını onaylamıyor” ifadeleri yer aldı.