DünyaEkonomi

6 Milyon İşçiyi İlgilendiriyor! Saatlik Asgari Ücret 12 Euro’ya Yükseldi

Almanya’da asgari ücrete yüzde 22 zam yapıldı. Ekim ayından itibaren uygulanması beklenen yeni maaşla asgari ücretle çalışan bir işçi saatlik 12 Euro kazanmış olacak.

Almanya’da Bakanlar Kurulu, bugünkü oturumunda Çalışma Bakanı Hubertus Heil’in (SPD) asgari ücretin yükseltilmesine ilişkin tasarısını kabul etti. Böylece Bakanlar Kurulu, Başbakan Olaf Scholz’un (SPD) seçim vaatlerinden birine yeşil ışık yakmış oldu.

Saatlik Ücret 12 Euro

Çalışma Bakanı Hubertus Heil, ZDF kanalında yayınlanan programda yaptığı açıklamada “Asgari ücreti, yoksulluğa karşı daha dirençli olması için 12 Euro’ya yükseltiyoruz” dedi.

6 Milyon İşçi Yararlanacak

Bakan, asgari ücretin yükseltilmesini gerekli bir adım olarak gördüğünü belirterek, artışın Almanya’da satın alma gücünü de artıracağını ifade etti. Artıştan yaklaşık 6,2 milyon işçi yararlanacak.

1 Ekim’den Sonra Yürürlüğe Girecek

1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren asgari ücretlerde bir düzenlemeye gidilerek, 10,45 Euro olarak ödenmesinin sağlanması planlanıyor. Bu tarihten üç ay sonra, 1 Ekim’den itibaren de 12 Euro’ya çıkarılacak. Bu artış, daha önceki uygulanan zam oranlarından bağımsız olarak, bir defaya mahsus olmak üzere gerçekleştirilecek. Almanya’da normal şartlarda asgari ücret artışı bir önceki artış esas alınarak belirleniyor. Yasa tasarısında, yaşam ve konut maliyetlerinin artması nedeniyle böyle bir uygulamaya gidildiği belirtildi.