Dünya

Youtube yanlış ve asılsız bilgi içeren videolara karşı mücadelesini başlattı! Ne tür önlemler geliyor?

Dünyanın en yaygın şekilde kullanılan video platformlarından biri olan Youtube, bünyesinde hayatın her alanından içerikler barındırıyor. Zira Youtube hesabı olan her insan Youtube videolar yükleyebiliyor ve bu videolar Youtube’da kalıcı hale gelebiliyor. Bu videolar arasında bilgi vermeye yönelik içerikler de yer alıyor ancak internet ortamının hemen hemen her noktasında olduğu gibi, Youtube da her zaman tam anlamıyla güvenilir bir bilgi kaynağı değil. Bazı içerik üreticiler, daha fazla izlenme kaygısıyla Youtube’da doğru olmayan ve asılsız bilgiler verebiliyor. Youtube platformu ise bu yanlış ve asılsız bilgilerin önüne geçmek için mücadele ediyor. İşte Youtube’un bu konuda aldığı önlemler ve detaylar…

Youtube, Yanlış Bilgi İçeren Videoların Önüne Geçmek İstiyor

Youtube şirketinden asılsız ve yanlış bilgi içeren içeriklerin önüne geçme konusunda Perşembe günü bir açıklama geldi. Şirket, yanlış bilgilendirmeye önlem alma çalışmalarını anlattı ve söz konusu açıklama, Youtube’un baş ürün sorumlusu Neal Mohan’ın paylaştığı blog yazısında yer aldı. Mohan’ın blog yazısında şirketin amacının “yanlış bilgiyi viral hale gelmeden durdurmak, platformlar arası yanlış bilgi paylaşımını sınırlamak ve İngilizce dışındaki dillerde yanlış bilgileri daha iyi ele almak” olduğu vurgulandı.

Diğer Platformlardaki Paylaşımlar Hala Sorun

Youtube, diğer platformlar arası paylaşımlara odaklanarak, şirketin mevcut yanlış bilgilendirme yönergeleri altındaki videoların görüntülenmelerini sınırlandıracak. Youtube, kullanıcılarına yönlendirdiği öneri sistemi ile uyguladığı düzenlemeler sonucunda bu tür videoların gösterimlerini belli bir seviyede azalttığını açıkladı. Ancak şirketten gelen açıklamada diğer platformlarda yapılan paylaşımların ve gömme linklerin hala birer sorun olduğu ifade edildi.

Youtube “Yanlış Bilgilendirme” İçin Ne Tür Önlemler Alacak?

Mohan tarafından yapılan açıklamada, alınacak önlemler arasında yanlış bilgi içerdiği tespit edilen videoların altındaki “Paylaş” butonunun devre dışı bırakmak ya da algoritmada halihazırda alt sıralarda yer alan bu tür videoların Youtube’dan tamamen kaldırmak olacağını dile getirdi. Ayrıca videoların yanlış bilgi içeriğine sahip olabileceği uyarıları da geçiş reklamları arasında yer alacak ve videolar için yaş ve grafik kısıtlamasının da getirilebileceği ifade ediliyor. Gelen açıklamalara göre Youtube, küresel çapta yanlış bilgilendirmenin önüne geçmek adına daha büyük, kültürel olarak bilgili ekiplerle, sivil toplum kuruluşlarıyla ve yerel uzmanlar ile işbirliği kurmayı planlıyor.