Bilim, Teknoloji

Uzay yarışı kızışıyor: Avrupa Birliği’nden 6 milyar Euro’luk uydu projesi

Avrupa Birliği (AB), 6 milyar Euro değerinde “alçak yer yörüngesi” projesini duyurdu. Uzay yarışına dahil olan AB, yeni uydu sistemi projesini açıkladı. Bu projenin, iç iletişimin güvenliğini sağlamak amacıyla başlatıldığı öğrenildi. AB’den yapılan açıklamada, 6 milyar Euro’luk projenin 2.4 milyar Euro’sunu AB bütçesi, kalanının ise Avrupa Birliği ülkelerinin kasası karşılayacak.

AB Ülkelerinin Savunmasını Güçlendirecek

Avrupa ülkelerinin dünya çapında güvenli, uygun maliyetli uydu telekomünikasyon hizmetlerine katkıda bulunması için bu projenin hayata geçirileceği belirtildi. AB Komisyonu, proje duyurusunda ayrıca uzun vadeli erişim sağlamak ve kesintisiz iletişim kurmak için uydu sistemlerini geliştirecek. Böylelikle AB üyesi ülkelerin güvenliği ev savunması için gerekli olan kritik altyapının korunması sağlanacak. Bu proje ile AB’nin Afrika ve Kuzey Kutbu olmak üzere Birlik için stratejik önem taşıyan bölgeleriyle de kesintisiz bağlantı sağlanabilecek.

Elon Musk’a Rakip Olacaklar

6 milyar Euro değerindeki projenin diğer ayağının da uzay trafiği yönetimine ayrıldığı belirtildi. Bu sektörde en çok yatırım yapanın ABD merkezli uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX şirketinin kurucusu Elon Musk olduğu biliniyor. Komisyon, savunma araştırmaları ve kapasite geliştirme projeleri için 2022 yılının sonuna kadar Avrupa Savunma Fonu’ndan 1,9 milyar Euro harcamayı göze aldı. Söz konusu projelerin 11 Mart 2022 tarihinde Fransa’da düzenlenecek zirve toplanasında ele alınması bekleniyor.

AB Komisyonu Başkanı’ndan Açıklama

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin teknolojik üstünlüğünü korumak için hibrit, siber ve uzay alanındaki tehditleri ele alması gerektiğini söyledi: “Ortak geliştirme, ortak tedarik ve ihracata yönelik ortak bir yaklaşım yoluyla gerekli ölçeği oluşturabilir. Avrupa savunma sektörü, AB vatandaşlarının güvenliğini sağlamanın yanı sıra ekonomik toparlanmaya da katkıda bulunabilir.”