Dünya Sağlık Örgütü’nden salgın açıklaması geldi: “Yanlış algı yaratılıyor…”

Koronavirüsün Omicron varyantı dünya çapında tehlike yaratmaya devam ederken Dünya Sağlık Örgütü’nden yeni bir salgın açıklaması geldi. Dün video konferans yöntemiyle Covid-19 Küresel Hareket Toplantısı’na katılan DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgınla ilgili yanlış algı oluşturulduğu iddiasını ortaya attı.

Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü’nün yöneticisi Dr. Ghebreyesus, Omicron varyantının hafif geçmesiyle birlikte dünya genelinde Covid-19 salgınının bittiğine yönelik bir algı yaratıldığına dikkat çekti.

Sözcü’nün haberine göre ABD önderliğinde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Dr. Ghebreyesus, “Bazı ülkelerde yüksek aşılama oranı ve Omicron varyantının hafif geçmesiyle birlikte pandeminin bittiğine yönelik yanlış bir söylem oluşuyor. Öte yandan diğer ülkelerde de düşük aşılama oranı ile birlikte düşük test sayısı da yeni varyantların oluşması için ideal ortamı yaratıyor” dedi.

Covid-19 salgınının bu yıl kontrol altına alınabileceğine vurgu yapan Dr. Ghebreyesus, “Şu an 116 ülke bu yılın ortasına kadar nüfusunun yüzde 70’ini aşılama hedefine ulaşamayacak” dedi. Ghebreyesus, birçok ülkede siyasi liderlerin de devreye girerek aşılama hızını artırması gerektiğinin altını çizdi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün üst düzey yöneticisi, “DSÖ’nün küresel hedefi olan yüzde nüfusun 70’inin aşılanmasına bütün ülkelerin destek olmasını istiyorum. İkinci olarak da bütün ülkelerden insanların yaşamını kurtarmak için oluşturulan fona destek vermelerini istiyorum. Şu an özellikle 16 milyar dolara ihtiyacımız var” dedi.

Dr. Ghebreyesus son olarak da, “Güney Afrika’daki mRNA teknoloji transferi gibi modelleri desteklemek ve dünya çapında bir ağ oluşturmaya yardımcı olmanızı istiyorum” dedi ve lokal bazda aşı üretiminin desteklenmesi ile kovid-19 ile mücadelede aşı ve ilaçlardaki fikri mülkiyet haklarının da askıya alınmasının salgının bitirilmesinde kritik bir rolü olduğuna dikkat çekti.

Exit mobile version