Uzak Doğu’nun süper gücü Japonya’nın vatandaşlık şartları nelerdir? Nasıl Japonya vatandaşı olunur?

Uzak Doğu’nun en gözde ülkelerinden Japonya’da vatandaş olmak isteyenler araştırmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Dünyanın en köklü kültürlerinden biri olan Japonya’da vatandaşlık alabilmek için bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. Japonya’da vatandaşlık şartları ve nasıl Japon vatandaşı olurum sorularının yanıtlarını arayanlar, vatandaşlık başvurusu işlemlerine hemen başlıyor.

Japonya’nın Vatandaşlık Şartları

En basit anlatımıyla Japonya’dan vatandaşlık alabilmek için çocuk dünyaya geldiğinde anne veya baba Japon vatandaşıysa, baba çocuk doğmadan öldüğü tarihte Japon vatandaşıysa veya çocuk Japonya’da dünyaya gelmişse vatandaşlık için başvuru yapılabilir. Bunun dışında en az 5 yıl kesintisiz Japonya’da yaşayan 20 yaşını doldurmuş ve Japon anayasasına karşı örgütte bulunmamış kişiler başvuru yapabiliyor.

Japonya Vatandaşlık Başvurusu

Japonya’da vatandaşlık alabilmek için çeşitli yöntemlerden birinin tercih edilmesi yeterli oluyor. Profesörler, sanatçılar, dini aktiviteler, gazeteciler, yatırımcılar, avukatlar hukuk işleri, sağlık hizmetleri, araştırmacılar, öğretmenler/öğretim üyeleri, mühendisler, eğlence sektörü çalışanları gibi meslek grubundakilerin ilk olarak Japonya’da bir ila 3 yıl arası vize alması gerekiyor. Vize aldıktan ve uygunluk sertifikası ile Japonya’ya gittikten sonra burada 5 yıl boyunca yaşamanız ve çalışmanız gerekir. Bu süreçte Japon vatandaşlığına başvuru yaparken Japonya Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı gibi kurumlarla irtibat sürekli irtibat halinde olunması önem taşıyor.

Japonya’da Çifte Vatandaşlık Var Mı?

Japonya’da çifte vatandaşlık vermeyen ülkeler arasında yer alıyor. Dolayısıyla hem başka bir ülkenin hem de Japonya’nın vatandaşı olmak mümkün değildir. Yetkililer Japonya vatandaşlığı başvurularında ana dil kadar olmasa da etkili konuşacak kadar Japonca bilinmesine dikkat ediyor. Ayrıca Japon vatandaşlığı alabilmek için 221 yaşından büyük olmak gerekiyor. Ancak başvuru yapan kişinin anne veya babasından biri Japon vatandaşıysa, bu durumda yaş kriteri esnetilebiliyor.

Exit mobile version