DünyaBilim, TeknolojiSağlık

Koronavirüsün bulaşma şekliyle ilgili bilinmeyen detay açıklandı! Araştırmalarla ortaya çıktı…

Hong Kong’ta yapılan bilimsel bir araştırma, koronavirüsün hayvanlardan insanlara bulaşma şekliyle ilgili bilinmeyen bir detayı ortaya çıkardı. Bölgede binlerce hamstera koronavirüs bulaşmasının ardından inceleme yapan bilim insanları hayvan ticareti yapılmasının korona salgınına yol açabileceğini belirtti.

Hong Kong’ta kısa bir süre önce yaşanan lokal bazlı bir salgını mercek altına alan uzmanlar, en az 50 kişinin hastalandığı ve yaklaşık 2200 hamsterın öldürüldüğü olayı inceledi. O dönem bölgede yaşanan Delta varyantı salgını ile ilgili hazırlanan raporda, salgının Hong Kong’taki bir petshop’tan çıktığı kaydedildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan bilim insanları, evlerdeki hamsterların tehlike oluşturmadığını açıklarken, hayvan ticareti yapılmasının virüsün yayılmasına sebebiyet vermiş olabileceği belirtildi. Koronanın hayvanlardan bulaşabilme ihtimali sık sık gündeme gelirken şu ana kadar sadece vizonların hastalığı yayabildiği kanıtlandı.

Araştırmanın henüz hakemli bir dergide yayınlanmadığı da kayıtlara geçti.

Binlerce Hamster Öldürülmüştü

Geçtiğimiz haftalarda da Hong Kong’da bir çalışanın koronavirüsün Delta mutasyonu ile enfekte olması sonucu petshoptaki hayvanlara kovid-19 testi yapılmıştı. Dükkandaki 11 hamsterın testi pozitif çıkmıştı. Bunun üzerine yetkililer önleyici tedbir kapsamında 34 farklı evcil hayvan dükkanı ve hayvan merkezindeki yaklaşık 2 bin hamsterin itlaf edilmesine karar vermişti. Dükkanın yaklaşık 150 müşterisi de karantinaya alınırken, diğer hamsterlerin takibi için yardım hattı kurulmuştu.