Bilim, Teknoloji

Artık akıllı telefonlarla koronavirüs testi yapılıyor!

Akıllı telefonlar uzun bir süredir hayatımızın hemen hemen her yerinde. Konuya ilişkin ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bilim adamları akıllı telefonlarla yapılan koronavirüs testi geliştirdi. Bu yöntemin daha ucuz olduğu açıklandı. İşte detaylar..

Tüm dünya neredeyse 2 yıldan fazla bir süredir pandemi ile mücadele ediyor. Son olarak ortaya çıkan Omicron varyantı tedirginlik yaratırken, ufak bir belirti gösteren herkes Omicron’a yakalanıp yakalanmadığını anlamak için test yaptırıyor. Kaliforniya’da bulunan bilim insanları bunun üzerine bir çalışma yaptı. Bazı uygun fiyatlı ekipmanları bir araya getiren araştırmacılar akıllı telefona ihtiyaç duyulan bir test yöntemi geliştirdiler.

Telefon ile yapılan teste göre ilk sonuçların ne kadar doğru çıktığı gözler önüne serildi.

UYGUN FİYATLI

JAMA Network Open dergisindeki bir makalede bu sistemin son derece uygun maliyetli olduğu belirtildi. Sistemden 7 dolar gibi bir rakamdan bahsediliyor. Peki, telefonlarla koronavirüs testi nasıl yapılıyor?

AKILLI TELEKONLA KORONAVİRÜS TESTİ

Test son derece basit bir şekilde yapılıyor. Uygulama ücretsiz olarak telefona indiriliyor. Telefon kamerası aşağıya bakacak şekilde ayarlanıyor. Tükürük örneği sıcak plaka üzerinde bulunan bir test kitine yerleştiriliyor. RNA’yı telefon kamerasında belirgin hale getirilecek bir solüsyon, telefon kamerasına damlatılıyor ve uygulama çalıştırılıyor. Tükürük sonucuna göre koronavirüs mevcut ise ekran kırmızı oluyor.

Uygulamanın ise şu anda özel kamera sebebi sadece Samsung Galaxy S9 modelinde kullanılabildiği belirtiliyor. Ancak gelecek dönemlerde uygulamanın daha fazla telefona yüklenmesi muhtemel.