Öğretmen

Doğu ve Güneydoğu’da Ücretli Öğretmenlik Uygulamasından Vazgeçilmelidir

 OHAL döneminde ulusa basında çok fazla öğretmen atama haberi yayımlandı. O kadar çok atama yapılacak haberi yayımlandı ki sanki 100 bine yakın öğretmen alımı yapılacak gibi bir durum oluştu. Oysaki gerçek bambaşka, üstelik öğretmen adayları açısından da OHAL hakimdir. Mevcut tablo itibariyle öğretmen atamalarını ve beklentilerini maddeler halinde şöyle özetleyebiliriz:

1) Yetkililerin öğretmen atamalarıyla ilgili açıklamaları sadece 15 bin sözleşmeli ilk atama ve 5 bin dershane öğretmenlerinin sınavsız atamalarına yöneliktir. Yani kaç aydır konuşulan atama toplam alınacak sayı 20 bindir.

2) Öğretmen adayları açısından olağanüstü bir durum vardır. MEB, kadrolu alım yerine sözleşmeli alıma geçti. Üstelik daha önce KPSS üstünlüğüne göre atamalar yapılırken şimdi mülakat getirildi. Bugüne kadar sınavsız olarak öğretmen alımı yapılmamışken (proje okulları hariç) bu dönemde 5 bin dershane öğretmeni sınavsız olarak atanacaktır. Geçen yıllarda Eylül dönemi atamalarında 30-40 bin civarlarında öğretmen atanırken şimdi KPSS puanıyla sadece 15 bin öğretmen alımı yapılmaktadır.

3) MEB her zamanki gibi yoğun. Yeni görevlendirilen müdür yardımcıları göreve başlatılacak, boş olan müdür yardımcılıklarına geçici görevlendirmeler yapılacak, normlar güncellenecek ve norm fazlası öğretmenlerin tayinleri yapılacak. Ücretli öğretmenler görevlendirilecek, 10 Ekim’de 20 bin öğretmen atanacak. Açığa alınan veya meslekten atılan öğretmenlerin durumu Ekim ayı içerisinde sonuçlanacak. Bütün bunlardan sonra MEB’in öğretmen ihtiyacı belli olacak ve duruma göre yeni atamalar gündeme gelecektir.

4) Ücretli öğretmenliğe çok fazla talep vardır. Görevlendirmeler belli olduktan sonra MEB’in öğretmen ihtiyacı da net olarak ortaya çıkacaktır. Mademki sözleşmeli öğretmen modeline tekrar dönüş yapıldı, Doğu ve Güneydoğu’ya ücretli öğretmen yerine sözleşmeli öğretmen ataması yapılması gerekmektedir. Kasım ve Şubat aylarında parça parça ve azar azar alım yapmak yerine yani komisyon kurup mülakat kurmak yerine Ocak ayı içerisinde öğretmen adaylarını mutlu edecek şekilde bir kontenjanla ilana çıkılıp yeni atanan öğretmenlerin 2.dönemin ilk haftasında okullarında olacak şekilde bir planlama yapılması doğru bir yaklaşım olacaktır.

5) Temennimiz Ocak ayında Doğu ve Güneydoğudaki illerin tamamında ücretli öğretmenlerin yerine sözleşmeli öğretmen ataması yapılmasıdır. Bu şekilde hem öğretmen adaylarını memnun edecek bir kontenjan oluşacaktır hem de bölgedeki okulların öğretmen sorunu kalıcı olarak çözülmüş olacaktır. Doğu ve Güneydoğu’da ücretli öğretmenliğe son verilip tüm öğretmenlerin önce sözleşmeli olarak atanması ve ardından da kadroya geçirilmesi faydalı olacaktır.

Kamupersoneli.net | ÖZEL HABER

Kamupersoneli.net içerisinde yer alan bu haberin tüm hakları Serhat Medya LTD. ŞTİ’ye aittir. İzinsiz ya da kaynak gösterilmeden başka sitelerde yayımlanamaz. Aksi takdirde hukuki süreç başlatılacaktır.

Bir Yorum

  1. Bence harikulade bir tespit olmuş tebrik ederim inşAllah yetkililerde okur bu haberi

  2. Bence eğitim fakülteleri artık öğrenci almasın. Ilk önce bu mezun olan öğretmenler atansin.ucretli öğretmenliğe de bir son verilsin.ucretli ogretmenlere de sınavsız atama hakkı verilsin.

  3. bencede cok guzel bir haber yetkililerimizin duysun ve bu haberi okusun hem ogretmen adaylari icin hende dogu ve güneydoğu

  4. Ücretli öğretmenliğe basvurularin fazla olmasinin nedeni insanlarin borc batağında olmalaridir. Nirm fazlasi ogretmenler gorevlendirilecek deniyor. Norm fazasi ogretmenler dun mu olustu, daha once neden degerlendirilmediler?

  5. PEKİ 5, 10 YILDIR ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK YAPANLARI NE YAPMALI. DEVLET HADİ KARDEŞİM SENİNLE İŞİM BİTTİ GÜLE GÜLE Mİ DEMELİ? TABİ Kİ HAYIR. ONLARA DA YA MESLEKLERİNE GÖRE SINAVSIZ İŞ VERSİNLER, YA DA MEB BÜNYESİNDE PERSONEL OLARAK ÇALIŞSINLAR. 10 YIL NE DEMEK BİR ÖMÜR. HAKSA HERKESİN HAKKI VERMELİDİR.