Bilim, TeknolojiDünyaGenelSağlık

İki doz Sinovac olanlar dikkat! 3. doz aşılarınız için kritik açıklama geldi!

Omicron varyantının yüksek bulaşıcılığı nedeniyle ülkemizde vaka sayıları yeniden 60-70 binlerde gezinirken ‘Hangi aşının koruması daha yüksek?’, ‘Hangi aşıyı olmam gerekir?’ şeklinde sorular da tekrar gündeme geldi. Dünyanın dört bir yanındaki uzmanlar da bu yönde araştırmalarına devam ediyorlar. Son olarak bir araştırma da iki doz aşısını Sinovac’in CoronaVac aşısından olanlar için yapıldı. Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları ile Brezilya’daki bilim insanlarının ortak çalışması sonucunda ortaya çıkan sonuçlar haberimizde…

Uzmanlar, yaklaşık 50 ülkede kullanılan Sinovac’ın CoronaVac aşısının iki dozunu olanlara üçüncü doz olarak AstraZeneca, Pfizer/BioNTech ya da Johnson & Johnson’ın aşılarının yapılmasının etkisini araştırdı ve dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktı.

3. Doz Olarak BioNTech

Türkiye’de “Çin aşısı” olarak da bilinen korona aşısından sonra bu aşıları üçüncü doz olarak kişilerde koruma oranının arttığına dikkat çekildi. Araştırmayı yürüten Andrew Pollard, “Bu araştırma, vektörel aşı kullanılan ülkelerdeki karar mercilerinin yaklaşımları için önemli sonuçlar çıkarıyor” ifadelerini kullandı.

Omicron’a Karşı Etkisi

Aralık ayında yapılan benzer bir araştırmada Sinovac’ın iki dozu üzerine Pfizer/BioNTech aşısı yapılmasının Omicron varyantına karşı düşük bir bağışıklık sağladığı ortaya çıkmıştı. Araştırmada Sao Paulo ve Salvador’dan 1240 gönüllüden elde edilen verilerin kullanıldığı kaydedildi. Uzmanlar bu aşılama sistemi ile kayda değer bir koruma sağlandığını dile getirdi.