GündemDünya

Havadaki Koronavirüsün Ne Kadar Sürede Bulaştığı Ortaya Çıktı!

İngiltere’deki Bristol Üniversitesi bilim insanları, koronavirüsün havada bulaşma yeteneğinin ne kadar olduğunu araştırdı. İşte koronavirüsün bulaşma oranı…

Bristol Üniversitesi Aerosol Araştırma Merkezi’nden bilim insanları, ürettikleri cihazla koronavirüs hastalığına neden olan SARS-CoV-2 virüsünün havada ne kadar canlı kaldığını ölçtü. Değerlendirme sonucu virüsün ilk 20 dakika içerisinde bulaşma kabiliyetinin yüzde 90’ınını kaybettiği belirtildi.

5 Dakika İçinde Bulaşma Yeteneği Yüzde 48

Bilim insanları, virüsün ilk 5 dakikada bulaşma yeteneğinin yüzde 48 oranında gerçekleştiğini ve virüsten korunmanın en etkin yolunun koruyucu yüz maskesi olduğunu ifade etti. Yapılan çalışmada, havada bulunan mikro damlacıklardaki virüsün 5 saniye ile 20 dakika arasındaki aktivitesini ölçtüklerini ve virüsün havadaki ömrünün, farklı Kovid varyantları için benzerlik taşıdığı belirtildi.

Nem oranı yüksek havanın, virüsün hayatta kalmasını yükseltirken bir ortamda en uzaktaki kişiden ziyade en yakındaki kişiden virüs bulaşmasının daha yüksek bir oran olduğu açıklandı. Bilim insanları bilimsel çalışmanın henüz hakemli tıp dergisinde yayınlanmadığını ifade etti.