Twitter Yasağı 7 Ay Sonra Kaldırıldı! Yerel Ofis Kurulacak

Batı Afrika ülkesi Nijerya’da 7 ay önce uygulanan Twitter yasağı kaldırıldı. Böylece Twitter, Nijerya’da yerel ofisi kurmayı kabul etmiş oldu.

Ulusal Bilgi Teknolojisi Geliştirme Ajansı (NITDA) Genel Direktörü Kashifu Abdullahi, yaptığı yazılı açıklamada, Nijerya hükümetinin Twitter ile yaptığı müzakerelerde olumlu sonuç elde ettiğini belirtti. Abdullahi, Twitter’ın Nijerya kültürünü, tarihini ve yasalarını saygı duymaya kabul ettiğini kaydederek, bu nedenle hükümetin 4 Haziran’da Twitter’e koyduğu yasağın kaldırdığını duyurdu. Bu karar, Nijerya İletişim ve Dijital Ekonomi Bakanı İsa Ali Pantami’nin Devlet Başkanı Muhammed Buhari’ye gönderdiği bildiriden sonra verildi. Bildiride, Twitter’ın Nijerya’da yerel ofisi kurmayı kabul ettiği belirtildi.

Nijerya’da Twitter Yasağı Nasıl Başlamıştı?

Buhari, ülkenin güneydoğusunda kamu binalarına saldıran genç isyancılara yönelik Twitter hesabından 1 Haziran’da yaptığı paylaşımda, 1967-1970 döneminde ülkede 1 milyon kişinin ölümüne neden olan sivil savaşı hatırlatmış ve “30 ay boyunca alanda savaşan bizler, onlara anladıkları dilden davranacağız.” ifadesini kullanmıştı. Twitter, Buhari’nin bu paylaşımını silerek, hesabı askıya almıştı.

Bu olayın üzerine Nijerya hükümeti, 4 Haziran’da Twitter’ın ülkedeki faaliyetlerini bir sonraki emre kadar askıya aldığını açıklamış, bu yasağı ihlal edenlerin yargılanacağını duyurmuştu.

Kararın İnsan Hakları İhlali Olduğu Belirtilmişti

Nijerya’da faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum örgütleri ise hükümetin uyguladığı yasak nedeniyle 9 Haziran’da Buhari’ye karşı ECOWAS Mahkemesinde dava açmıştı. ECOWAS Mahkemesi, 22 Haziran’da kararın insan hakları ihlali olduğunu belirterek, hükümetin yasağı ihlal edenlerin yargılanmasına yönelik kararını durdurmuştu. Nijerya hükümetinin kararının ardından Avrupa Birliği (AB), İngiltere ve ABD’nin Abuja’daki büyükelçilerince yapılan ortak açıklamada, Twitter’ın faaliyetlerinin askıya alınmasının “ifade özgürlüğünün ihlali” olduğu belirtilmişti.

Exit mobile version