İnsanlar geleceklerini garantiye almak için yıllarca çalışıp emekli olmayı ve yaşlılıklarında rahat bir hayat sürdürmeyi istiyorlar. Peki, emekli olanlar ikinci bir maaş daha alabilirler mi ya da malulen emekli olanlar çift maaş alabilirler mi? Çalışan biri için malulen emekliliği kabul edilmişse, işinden ayrılmak zorunda değildir.
Kişinin malulen emekli olması için, sağlığının yüzde altmışının elverişsiz olması gerekmektedir. Bunun için kronik hastalığı ve ya başka hastalıkların olması lazım. Dilekçeyle başvurudan sonra doktorlarında kararıyla eğer onaylanırsa malulen emekli olabilir ve emekli olunduktan sonra da işinden ayrılmak zorunda değildir.
SSK’dan ve BAĞ-KUR’dan Emekli Olanlar Çift Maaş Alabilirler mi?
Ayrıca çift maaş alanlar arasında babası ve ya eşi ölen kadın eşinden kalan maaşı alabiliyor. Çalışan bir kadın ise yine eşinden kalan maaşı alabilir yani çift maaş alması mümkündür. Ayrıca çalışmıyorsa bile babasından kalan emekli maaşı hem de eşinden kalan maaşı alabilir.
Eşi ölen kadın maaşı alabilmesi için sosyal güvenlik kurumuna bir dilekçeyle başvuru yapılması gerekiyor. Eğer kadının ölen babası SSK ve ya BAĞ-KUR emeklisiyse hem eşinin maaşını hem de babasından kalan emeklilik maaşının yüzde ellisini alabilir. Babası eğer emekli sandığından emeklisiyse yani memur ise maaşının yüzde 75’ni aşamaya hak kazanır.
Kimler Çift Maaş Almaya Hak Kazanır?
Babası ölen bekâr ve ya dul kadınlar çift maaş alabilirler. Örnek olarak bekâr kız babası ölmüş ise hem yetim maaşı hem de babasından kalan maaşı alabilir. Eğer annesi ve babası ölmüş bekâr ve ya dul kadın hem annesinin hem de babasının maaşını alabilir fakat ikisinin de maaşlarının hepsini alamaz maaşın fazla olan hepsini az olanın ise yüzde ellisini alabiliyor.
Kocası ölmüş kadın ise, hem dul maaşı hem kocasının maaşını ve ölen babasından kalan maaşını alabilir. Eğer bekar kız ve ya dul kadın evlenirse bu maaşlar kesilir ya da bekar kız çalışırsa maaşı kesilmez eğer memur olursa maaşı kesilir. Sadece kadınlar almıyor maaşı tabi