Çalışanlar Tarafından Kullanılmayan İzinler

Farklı nedenlerden dolayı birçok çalışan, kullanması gereken senelik izin hakkını kullanamıyor. Gerek iş yoğunluğu gerekse, işçinin izin kullanmak istememesi nedeniyle, çalışanların izin günleri birikebiliyor. Sigorta başlangıcından itibaren 1 seneyi dolduran bir çalışan yıllık izin hakkı kazanıyor. İşçilerin senelik izin gün sayısı kademeli olarak artış gösteriyor.

Aynı işyerinde 1 ila 5 sene arasında çalışan bir işçi 14 gün yıllık izin hakkına sahip oluyor. 5 ila 15 yıl arasında çalışan bir işçi 20 gün izin hakkı elde ediyor. Aynı işyerinde 15 yıldan daha fazla çalışan bir işçi ise 26 gün izin kullanmaya hak kazanıyor. Bazı tehlikeli sektörlerde çalışan işçilere ise 4’er gün ekstra izin hakkı veriliyor.

Sene İçinde Kullanılmayan İzinler Ne Olur?

İzin hakkı kazandığı halde senelik iznini kullanmayan bir çalışan izin hakkını kaybetmiş sayılmaz. Kullanılmayan İzinler bir sonraki sene veya ilerki yıllarda kullanılabilir. SSK’lı bir işçi aynı işyerinde çalışmaya devam ettiği sürece kullanmadığı izin hakkı saklı kalır.

İşveren bu takibi yapmak zorundadır. SSK’lı bir çalışan herhangi bir sebeple işten ayrılırsa kullanmadığı senelik izin hakkının ücretini işverenden talep etme hakkına sahiptir. İzin ücretinin talebinde işten ayrılış sebebinin bir önemi yoktur.

Beş Yıl İçinde Başvuru Yapılmalı

Bir işçinin izin parasını ödemek işverenin sorumluluğu altındadır. Ancak bu sorumluluk  5 yıl ile kısıtlıdır. 5 yıllık süre iş ahdinin sona erdiği tarih itibariyle başlıyor. SSK’lı bir çalışan kaç yıl çalışırsa çalışsın kullanmadığı tüm izin haklarını 5 yıl içinde talep ederek alabilir. İş Kanununda yer alan maddeye göre izin zamanına denk gelen hafta sonu tatilleri, resmi tatiller, dini tatiller ve ulusal tatiller izin süresinden düşülemiyor.

Çalışanın izin haklarını ve kullandığı izinlerin takibi işveren tarafından yapılmak zorundadır. Çalışan kişinin izin gününe rastlayan hafta tatili, resmi tatiller, ulusal tatiller ve dini tatillerin ayrı olarak işçiye kullandırılması gereklidir. Kullandırılmayan bu izinlerin ücretinin işçiye ayrıca ödenmesi gerekiyor. Aksi takdirde çalışan 5 yıl içinde hakkını aramakla mükellef oluyor.

Exit mobile version