Bilim, Teknoloji

Alışveriş Sistemi Sil Baştan

Alışveriş yaparken birçok ürünü paketli, cam şişe de ya da plastik şişelerde alıyoruz. Böylece evlerimizden her gün çeşitli geri dönüşümlü materyal atığı çıkıyor. Yeni yılla beraber hayatımıza yeni bir uygulamada dâhil oldu.

1 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere cam şişe, plastik kaplar ve pet şişelerden depozito farkı ücreti alınmaya başlanacak. Böylece milyonlarca geri dönüşümünün sağlanması ve doğaya daha az atık maddenin bırakılması amaçlanıyor. Market sektöründe artık bu tarz ürünlerden ekstra depozito farkı alınmasıyla beraber geri dönüşüm için kaynak yaratılmış olacaktır.

Geri Dönüşümün Önemi 

Geçen senelerde poşet kullanımı için belirlenen fiyat teklifi sayesinde kullanılan poşet miktarı azalmıştı. Böylece doğaya atılan atık poşetlerin azaldığı ve daha az kirliliğin meydana geldiği görüldü. Cam şişe, pet şişe ve plastiklerin çöpe atılmadan geri dönüşüm hizmetine katılması için yapılması planlanan bu uygulama sayesinde ekonomiye yaklaşık olarak 1.4 milyar Tl gibi bir meblağın kazandırılması öngörülüyor.

Özellikle plastik atıkların toplanması ve geri kazandırılması konusunda konuşan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı başkanı olan Yavuz Eroğlu fazla bir depozito farkı istendiği takdirde insanların bu uygulamaya kolay adapte olacağını ifade etti. Böylece vatandaşlar ödediği tutarı geri almak için atığını toplama merkezlerine getirecek ve aşırı oluşan atığın önüne geçilmiş olacaktır.

Fazla Atığın Önü Kesilecek

Yıl bazında bakıldığı takdirde milyonlarca pet şişe, cam şişe ve plastik şişenin atık olarak çıktığı ülkemizde bu yeni uygulanacak sistem sayesinde milyonlarca atığın önü kesilmiş olacaktır. Bu atık sistemi başarılı bir şekilde ilerlerse karbon salınımınında önemli bir ölçüde önü kesilecektir. Ülkemizde özellikle içecek tüketiminde birey olarak 279 tane ile oldukça fazla olduğu biliniyor.

Bu durumun önü alınırsa yılda ortalama olarak 1 milyon ton kadar atığın israfı önlenmiş olacaktır. Çok önemli bir uygulama olarak hayata geçen geri dönüşüm tasarısı sayesinde önlenmesi beklenen atık miktarı çevre için de oldukça önemlidir. Ayrıca vatandaşlara ödenmesi beklenen depozito farklarının Haziran 2022’de ödenmesi yönünde çalışmalar da sıkı bir şekilde sürüyor.