DünyaGündemSağlık

Sınırımıza kadar ulaştı! Salgın nedeniyle on binlerce hayvan ortadan kaldırılacak

Koronavirüsle mücadele 2 yıldır devam ederken kuş gribi tehlikesi de sürüyor. Avrupa ve Asya’da büyük bir hızla yayılan virüs, sınırımıza kadar ulaştı. Bulgaristan’da kuş gribi salgını nedeniyle 40 bine yakın tavuğun itlaf edileceği, yani öldürüleceği açıklandı.

Bulgaristan’da Haskova şehir yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre, şehrin güneyinde yer alan Krivo Pole köyündeki 2 çiftlikte kuş gribi vakalarının tespit edilmesinin ardından, 39 binden fazla tavuğun veteriner hekimler tarafından itlaf edileceği belirtildi. Bulgaristan Ulusal Meclisi eski üyesi Minko Angelov da 2 çiftlikte tespit edilen kuş gribi türünün oldukça bulaşıcı olan avian influenza A virüsü olduğunu açıkladı.

Kuş gribi; İnfluenzavirus A’ya bağlı olarak genellikle kuşlarda ortaya çıkıyor. Enfeksiyon, yabani kuş topluluklarından kümes hayvanları gibi evcil kuşlara yayılabiliyor ve ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Hayvanlardan insanlara geçmesi çok kolay olmasa da, insandan insana, hayvandan hayvana ve hayvandan insana bulaşması mümkün.

Kuş gribinin insanlara bulaşması ise virüsle enfekte olmuş kümes hayvanları veya kontamine yüzeylerle temas sonucunda gelişiyor. İnsanlardaki belirtiler, kümes hayvanları arasında beliren kuş gribi salgınlarıyla eşzamanlı olarak görülüyor.

Kuş gribi insanlarda ateş, boğaz, kas ve eklem ağrıları, kuru öksürük, solunum güçlüğü gibi klasik grip belirtilerle ortaya çıkıyor.

VİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?

Kanatlı hayvan yetiştiricileri eldiven, maske, gözlük takarak ve koruyucu elbise giyerek çalışmalı.
Eller sık sık bol su ve sabunla iyice yıkanmalı.
Kanatlı hayvan etleri ve yumurtaları, iyice pişirildikten sonra tüketilmeli.
Hasta veya ölmüş hayvanlarla temastan kaçınılmalı.
Kanatlı hayvanların salya, burun akıntısı, boğaz akıntısı, dışkısı gibi materyallerine veya bu materyallerle kirlenen yüzeylere temas edilmemeli.
Ölen kanatlı hayvanlar yakılmalı veya derin çukurlara gömülüp üzerine sönmemiş kireç dökülmeli.
Hastalıktan ölen insanlar da kireçlenerek gömülmeli.
Hastalığın görüldüğü yerlere seyahat edilmesi halinde, kanatlı hayvan çiftliklerinden ve pazarlarından uzak durulmalı.