DünyaGündemSağlık

Dünya, çifte enfeksiyon tehlikesiyle karşı karşıya! Koronaya benzeyen hastalığın ilk vakası ortaya çıktı

2020 yılından beri mücadele ettiğimiz koronavirüsle ve koronavirüsün çeşitli varyantlarıyla birlikte 2022 yılına girdik. Son olarak Omicron varyantı dünya çapında kriz yaratarak ilerlerken grip ile koronavirüsün karışımı olan ‘Flurona’ vakası haberi gündeme girdi. İsrail’den gelen haber herkesi paniğe sürükledi.

Halihazırda kış aylarının kabusu olan grip virüsü ile koronavirüsün birleşik bir versiyonu olan Flurona’ya ait ilk vaka İsrail’den bildirildi. Bu bir çift enfeksiyon olarak biliniyor ve etkilediği kişilerde hem grip hem korona hastalığını oluşturuyor. Yani buna yakalanan kişi aynı anda grip ve korona geçiriyor. İkisi de üst solunum yollarını etkilediği için nefes almak giderek zorlaşıyor.

Dünyada ilk vakanın İsrail’de olduğu açıklanırken yakalanan kişinin genç bir hamile kadın olduğu ortaya çıktı. İsrail’in Petach Tikva kentindeki Beilinson Hastanesi’nden Prof. Arnon Vizhnitser, söz konusu hasta ile ilgili olarak, “Gelir gelmez kendisine grip ve koronavirüs teşhisi kondu. Tekrar kontrol etmemize rağmen her iki test de pozitif çıktı” dedi. Prof. Vizhnitser, “Hastalık aynı hastalıktır: viraldirler ve her ikisi de üst solunum yollarına saldırdığı için nefes almada zorluk yaratırlar” diyerek ekledi.

İsrail Sağlık Bakanlığı’nın, iki virüsün kombinasyonunun daha ciddi bir hastalığa neden olup olmayacağını belirlemek için her iki testi de pozitif çıkan ilk belgelenmiş vakayı incelediği kaydediliyor. Hastanın perşembe günü taburcu olması bekleniyor ancak uzmanlar ülkede bilinenden daha fazla Flurona vakası olduğuna inanıyor.