Aylar sonra yeniden kırmızı alarma geçildi: Sağlık sistemleri çökmek üzere! Çalışanlar tek tek karantinaya alınıyor

Koronavirüsün Omicron varyantı dünya çapında krize neden olmaya devam ediyor. Ancak bu yeni varyanttan en çok etkilenen bölge Avrupa. Avrupa’da sağlık sisteminin kilitlenmeye başladığı, sağlık çalışanlarının tek tek karantina altına alındığı ifade edildi. Diğer yandan İngiltere’de sağlık çalışanları arasındaki hastalanma oranı da 1 hafta içinde yüzde 54 arttı.

DHA’ya konuşan Uluslararası Pediatri Kurumu (IPA) Dış İlişkiler Direktörü Kerem Hasanoğlu, Avrupa’yı ciddi şekilde etkileyen Omicron varyantıyla ilgili sağlık çalışanları arasındaki verileri açıklayarak yaklaşan tehlike konusunda uyardı. Yeni varyanta bağlı olarak yoğun bakım ve ölümler artmasa da sağlık çalışanları arasında da enfekte olanların sayısının hızla artışa geçtiği ifade edildi. ABD ve Avrupa’daki sağlık otoriteleri, karantinaya giren sağlık çalışanı sayılarının onbinleri bulması üzerine mevcut sağlık hizmetlerinin sekteye uğraması endişesiyle karantina sürelerini kısaltarak, karantina bitse bile maske takma zorunluluğu getirdi. Üstelik Hollanda tamamen kapanmaya giderek 15 Ocak 2022’ye kadar eğitimde de online sisteme geri döndü.

İngiltere’de sağlık çalışanları arasında Kovid’e yakalanma oranının da bir hafta içinde yüzde 54 arttığına işaret eden Hasanoğlu, “İngiltere’de 20 bine yakın sağlık çalışanı şu anda Omicron nedeniyle karantinaya girmiş durumda. National Health Service (NHS) şöyle bir adım attı, 10 gün olan karantina süresini 7 güne indirdi. Amerika’da da aynı şekilde CDC, 10 gün olan karantina süresini 5 güne indireceğini söyledi. Ülkeleri asıl telaşlandıran şey, sağlık çalışanlarının hastalanması ile beraber sağlık sistemlerinde meydana gelebilecek bozulmalar. Hollanda bu sıkıntıları yaşamamak için 15 Ocak’a kadar kapanma kararı aldı ve yüz yüze eğitime ara verdi, online eğitime geçti” şeklinde konuştu.

YILBAŞI TOPLANMALARINA DİKKAT!

Kapanmanın gerçekleşmediği bu yılbaşında grup toplanmalarına dikkat çeken Hasanoğlu şöyle devam etti:

“Yılbaşında aile içinde bir araya gelirken bile her zamankinden daha dikkatli olmamız gerekiyor. Çünkü Omicron gerçekten çok hızlı bir şekilde yayılan bir özelliğe sahip. Kendi ülkemizde de ilk başta tekli sayılarla açıklanan Omicron vakaları bir anda yüzde 10 gibi bir orana ulaştı. Daha da çıkabileceğini görüyoruz. Vaka sayısı çoğaldığında insanların hastalanma riski de artıyor ve tabii ki sağlık çalışanları için de geçerli bir durum. O nedenle hiçbir şekilde hafife alınmaması gerekiyor. Tam bir salgın psikolojisiyle hareket etmek şart. Geçen seneki zamanlara dönmemek için, bu hastalığın yayılımını kesmemiz, yavaşlatmamız gerekiyor. Bunun için de hepimizin hem aşılarını yaptırması, hem de her zamankinden daha titiz bir şekilde maske ve mesafeye dikkat etmesi gerekiyor.”

Exit mobile version