DünyaSağlık

Omicron mu, grip mi? Sadece bu şekilde anlayabilirsiniz!

Yaklaşık 2 yıldır hayatımızda olan koronaivrüs varyantları ile birlikte dönem dönem ortaya çıkmaya devam ediyor. Klasik koronavirüs kendini genellikle tat ve koku kaybı ile eklem ağrılarıyla belli etse de yeni çıkan varyantı gripten ayırmak son derece zor. Peki, grip mi yoksa Omicron’a mı yakalandığınızı nasıl anlayacaksınız? İşte en temel farklar..

Yeni varyantın ortaya çıkması ile birlikte koronavirüs belirtilerinde de değişiklikler olmaya başladı. Yeni varyant, bazen kendini çok farklı şekilde gösterebiliyor. O kadar gribe benzer yanları mevcut ki, çoğu kişi test yaptırmaya gerek bile görmeyerek hastalığın yayılmasına neden oluyor.

Koronavirüs mutasyon geçirdikçe farklı bir tür olarak karşımıza çıkıyor. Önce alta ve beta derken olay şimdi Omicron’a kadar ilerledi. 24 Kasım tarihinde tam olarak tanınan Omicron an itibariyle ülkemizde de görülmeye ve vaka sayılarını artırmaya başladı. Bu salgının en önemi özelliği çok hızlı bir şekilde bulaşıyor olması.

Konu ile ilgili İngiltere’de yapılan bir araştırma sonucunda göre yeni varyantın en temel belirtileri arasında burun akıntısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve hapşırma olduğu ifade ediliyor.

BELİRTİLER SOĞUK ALGINLIĞI İLE AYNI

Konuya ilişkin Prof. Tim Spector yaptığı açıklamasında, “Omicron’un belirtileri neredeyse soğuk algınlığı belirtileri ile aynı. Bu semptomları tanımak ve ‘hafif bir soğuk algınlığı’ düşüncesinden kurtulup Covid-19 testi yaptırmak hayati önem taşıyor” ifadesini kullanıyor.

KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Farabi Hastanesi Test Merkezi sorumlusu Prof. Dr. Faruk Aydın da varyantlara bağlı olarak semptomların değiştiğini doğruluyor. İşte uzman ismin o açıklamaları:

“Covid-19’un bugüne kadar bilinen belirtileri, öksürük, yüksek ateş, tat-koku kaybı ve halsizlik idi. Zaman içinde varyantların ortaya çıkmasına bağlı olarak semptomlar da değişmeye başladı. Omicron ile beraber burun tıkanıklığı/akıntısı, boğaz ağrısı gibi başka semptomlar da ortaya çıktı. Bu nedenle insanların soğuk algınlığı ile Covid’i ayırt etmesi zorlaştı” diyen Faruk Aydın şunları ekliyor:

“Norveç’te Omicron vakaları üzerinde yapılan bir çalışmada, hastaların yüzde 70’inde öksürük, halsizlik, baş ağrısı ve boğaz ağrısı görüldü. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de son günlerde Omicron varyantı ile alakalı olarak da semptomların öksürük, yorgunluk, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı şeklinde olduğunu belirledi”

‘SOĞUK ALGINLIĞI SANIYORLAR, TESTE GİTMİYORLAR’

Koronavirüsün en majör semptomunun nefes darlığı olduğunu fakat bununda ortadan kalktığını söyleyen Aydın, “Nefes darlığı neredeyse kaybolunca, geri kalan ateş, halsizlik, kuru öksürük, baş ağrısı, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve akıntısı gibi semptomlar Covid ile ilişkilendirilemiyor, soğuk algınlığı sanılıyor. Hal böyle olunca insanlar koronavirüs kaptığını düşünmüyor ve PCR testi vermeye gitmiyor” dedi.