Bir ilaç daha onay aldı! Koronavirüse karşı aşıdan sonra en güçlü silahımız bu ilaçlar

Dünyanın koronavirüsle mücadelesinde aşıların yanına ilaçlar da eklendi. Son olarak İsviçre üretimi olan Ronapreve isimli ilaç da kullanım onayı aldı. Bu şekilde koronavirüs tedavisinde kullanılan diğer ilaçlara bir yenisi daha eklenmiş oldu.

İsviçre’nin resmi ilaç otoritesi Swissmedic, İsviçreli ilaç şirketi Roche ve ABD’li Regeneron tarafından Kovid-19’a karşı ortaklaşa üretilen monoklonal antikor ilacı Ronapreve’in kullanımına onay verdi.

Kovid-19’a karşı hem koruyucu hem de iyileştirici özeliğe sahip Ronapreve’in hafif ila orta şiddette semptomları olan vakalarda, hastaneye yatış ve ölüm riskini aynı zamanda virüsle temastan sonra enfeksiyonun yayılma riskini azalttığı belirtildi.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Kasım ayında Ronapreve’in kullanıma onay vermişti. EMA, Ronapreve’in, hastalığın şiddetli seyretme riski bulunan, en az 40 kilo ağırlığındaki ve 12 yaşından büyük kişilere kullanılmasını tavsiye etmişti. İlaç ayrıca, Japonya, İngiltere, Avustralya, ABD ve Kanada’da kullanım onayı almıştı.

ABD merkezli ilaç şirketi MSD ve Ridgeback Bioterapötiks tarafından üretilen Molnupiravir de kovid tedavisinde kullanılan ilk özel oral antiviral ilaç olma unvanına sahip. Hap, virüsün kendi kopyalarını oluşturmak için kullandığı bir enzimi hedef alarak genetik kodunu zedeliyor. Bunun virüsün çoğalmasını engelleyerek, vücuttaki virüs seviyelerini düşük tutacağı ve hastalığın şiddetini azaltacağı öngörülüyor.

Exit mobile version