DünyaGündemSağlık

Omicron varyantı dünya için yeni bir tehlike haline geldi: Uçuşlar tek tek iptal ediliyor

Koronavirüsün bilinen en son varyantı olan Omicron varyantı dünya için yeni bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. Firmalar uçuşlarını tek tek iptal ederken bazı ülkeler de koronavirüs tedbirlerini yeniden uygulamaya başladı.

BBC’nin haberine göre ticari uçuşları takip eden FlightAware, Cuma’dan bu yana en az 7 bin uçuşun iptal olduğunu ve durumdan en çok Amerikan ve Çin havayolu şirketlerinin etkilendiğini duyurdu. Şirketler iptallerin koronavirüs olan ya da koronavirüs olmuş kişilerle temaslı olan mürettebatın mecburi izolasyon yapmasından kaynaklandığını açıkladı. Sadece bugün şu ana kadar 1800 uçuş iptal oldu.

ABD’de Delta, United ve Jet Blue en çok uçuş iptal eden şirketler oldu. Çin’de ise China Eastern Havayolları sadece pazar günü 390 uçuşunu iptal etti. Pazartesi günü de yeni uçuş iptalleri açıklanması bekleniyor.

Ülkeler Hangi Önlemleri Aldı?

İskoçya’da 26 Aralık’tan itibaren iç ve dış mekanlarda bir araya gelebilecek kişi sayısına sınırlama geliyor. Tüm açık hava etkinlikleri, 500 kişi ile sınırlı olacak, konser gibi iç mekan etkinliklerinde ise kişi sayısı oturarak 200, ayakta ise 100 kişi ile sınırlandırılacak.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 28 Aralık’tan itibaren gece kulüplerinin kapatılacağını ve toplanmaların 10 kişiyle sınırlandırılacağını söyledi. O tarihten sonraki futbol maçları da kapalı kapılar ardında oynanacak.

Katalonya Özerk Bölgesi, Cuma gününden itibaren, nüfusu 10 binden fazla olan ve 14 gün boyunca vaka oranı 100 binde 250 vakayı aşan tüm belediyelerde gece 00:00 ile sabah 06:00 arasında sokağa çıkma yasağı getirdi. İspanya, Cuma gününden itibaren, spor faaliyetleri, dağlık veya deniz kenarındaki ortamlarda, yalnız veya ev halkıyla birlikte olunan durumlar dışında, ülke çapında zorunlu maskeyi yeniden uygulamaya koydu.

Hollanda hükümeti Pazartesi günü tam kapanmaya gitti, ancak BBC Avrupa muhabiri Nick Beake, diğer Avrupalı liderlerin daha sıkı önlemleri mümkünse tatil dönemi sonrasına kadar ertelemek istediklerini söyledi.

İsveç’te barlar, kafeler ve restoranlarda Çarşamba gününden itibaren sadece oturarak hizmet alınabilecek. Tüm çalışanların da evden çalışmaları istendi.