Son dakika! Prof. Dr. Uğur Şahin açıkladı: “Üç doz BioNTech aşısı olanlar bile…”

BioNTech şirketinin CEO’su ve Pfizer/BioNTech koronavirüs aşısının geliştiricilerinden olan Prof. Dr. Uğur Şahin, Fransız basınına ait Le Monde gazetesine yeni açıklamalarda bulundu. Omicron varyantının tehlike boyutundan bahseden Şahin, BioNTech aşısının etkinliğine ilişkin sonuçları da paylaştı.

Bilim insanları, Türkiye dahil olmak üzere 89 ülkede görülen Omicron varyantıyla ilgili çalışmalarını sürdürürken, BioNTech aşısını geliştirmede katkısı bulunan ve dünya adına büyük bir adım atılmasına öncülük eden Prof. Dr. Uğur Şahin, ünlü gazeteye yaptığı açıklamalarda öncelikle aşının etkinliğinden emin olduğunu belirterek, “İngiltere ve Güney Afrika’dan gelen gerçek yaşam verileri bize güven verici bilgiler sağlıyor” dedi.

Diğer taraftan, yakın zamanda Almanya’da yapılan bir çalışma, üçüncü doz aşıdan sonra bile etkinlikte çok hızlı bir düşüş bildirmiş, güçlendirici dozun üç ay sonrasında Omicron’a karşı koruyuculuğun tekrar yüzde 25’e düştüğünü göstermişti. Le Monde’un bu konuyla ilgili sorusuna Şahin şu yanıtı verdi:

“Zamanla Omicron’a karşı bir etkinlik kaybı olacak. Bu durum oldukça muhtemel. Üçüncü doz aşı olan kişiler Omicron’u bulaştırabilir.  Tahminlerimi ön laboratuvar verilerine değil, çok daha uygun olan gerçek yaşam verilerine dayandıracağım. Duruma farklı bir açıdan bakmalıyız.”

“Koronavirüsün orijinal versiyonuna karşı elde ettiğimiz yüzde 95 etkinlikten çok uzakta olduğumuz aşikar. Ancak üçüncü enjeksiyondan sonra aşımız her türlü hastalığa karşı yüzde 70 veya yüzde 75 koruma sağlıyor gibi görünüyor. Bu durum, genel olarak bir aşı için iyi bir sonuç. Ayrıca ciddi hastalığa karşı bunun çok ötesinde olacağımızı düşünüyorum.”

Exit mobile version