Güney Afrika kıtasında ortaya çıkarak günler içinde dünyaya yayılan, çok kısa süre içerisinde de Türkiye’ye ulaşan Omicron varyantı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘endişe verici’ varyantlar listesine girdiği ilk günden itibaren dünyamız için yeni bir tehdit unsuru haline geldi. Pandemide mutasyonlu koronavirüslerin biri bitmeden diğeri başlarken uzmanlar da Omicron’la ilgili araştırmalarına devam ediyorlar. Son olarak, yeni bir araştırma daha sonuç verdi. Omicron’la ilgili korkulması gereken nokta gün yüzüne çıkarıldı.
Öncelikle Omicron varyantı nedir, bunu hatırlayalım.
Omicron, daha önce tespit edilen ve Türkiye’deki koronavirüs vakalarının çoğunu oluşturan Delta varyantına benzer yapıda. Ancak DSÖ’nün açıklamalarına göre Omicron, koronavirüsün bu zamana kadar oluşan varyantlarından çok daha fazla sayıda mutasyon içeriyor; bu nedenle bulaşıcılığı çok daha yüksek olarak görülüyor.
Aşılı bireyler Omicron varyantını hafif belirtilerle atlatsa da bağışıklığı zayıf, kronik hastalığı olan ve aşısız kişilerde vaka ölümle sonuçlanabiliyor. Britanya, Omicron varyantından ilk can kaybını geçtiğimiz günlerde duyurdu bile.
Son Çalışma Ortaya Çıkardı
Omicron varyantıyla ilgili yapılan bir son çalışma ise korkulması gereken noktayı tamamen ortaya koydu. Buna göre koronavirüsün bilinen en son varyantı olan Omicron, diğer varyantlardan 70 kat daha hızlı çoğalıyor, diğer yandan akciğerlerde Delta’ya kıyasla 10 kat daha yavaş oranda artışa geçiyor.
Kendini diğer varyantlarda olduğu gibi boğaz ağrısının aksine boğazda kaşıntı hissi, kuru öksürük, aşırı yorgunluk, hafif kas ağrıları, gece terlemeleri gibi belirtilerle gösteren Omicron’a karşı dikkatli olunması gerekiyor.
Bilim Kurulu Toplandı
Dün, Omicron varyantı nedeniyle Koronavirüs Bilim Kurulu acilen toplanma kararı almıştı. Toplantı sonrası Bakan Koca da şu açıklamaları yaptı:
“Bilim Kurulumuz Omicron varyantının ülkemizdeki olası etkilerini değerlendirmiştir. Yeni varyant, virüsün daha kolay bulaşır hale gelmesine sebep olmuştur. Kolay bulaşmasının yanında hasta etme gücünde belirlenmiş olumsuz bir durum rapor edilmemiştir. Bu açıdan omicron varyantı için tedirgin edici bir durum söz konusu değildir.”
“Omicron varyantının baskın olmasına karşı alınabilecek tedbirler arasında öne çıkan aşı ile koruma kalkanının güçlendirilmesidir. Aşıların varyantlara karşı etkisi ile ilgili yeni çıkan kanıtlar değerlendirilmeye alınmıştır. Ülkemizde görünen günlük vaka sayılarında ani artış olmaması aşılama programının başarısının bir göstergesidir.”
“Hatırlatma dozlarını en erken uygulamaya başlayan ülkelerden biri olmamızın avantajını yaşıyoruz. Aşıların yeni varyantlara karşı etkisini artırabilmek için hatırlatma dozlarının etkisi son derece önemlidir.”
“Avrupa’da görülen günlük vaka sayısı artışlarının ülkemizde görülmemesi için belirlenen aşı takvimi üzerinden 3 aydan uzun süre geçen vatandaşlarımız için hatırlatma dozunun uygulanmasına karar verilmiştir.”